Teknoloji ilerledikçe, insanların ihtiyaçları da daha farklı noktalara doğru kayıyor.
Bir zamanların vazgeçilmez mesleği olan televizyon tamirciliği, teknolojiye yenik düştü. Yeni, daha teknolojik ürünlerin çıkması nedeniyle arızalanan televizyonlar tamirhaneye götürülmek yerine çöpe atılıyor.
Vatandaşların bozulan televizyonlarını tamir
ettirmek yerine yeni televizyon aldığını ifade eden Televizyon Tamircisi Sezgin Muhtar, işlerinin bitme noktasına geldiğini söyledi.
Muhtar,” Bir zamanların gözde mesleği şimdi yok olmak üzere. Bunun nedeni ise 20-25 sene önce bir televizyon alabilmek için bir kişi en az üç aylık maaşını vermek zorunda kalırdı. Fakat alınan paraya değerdi. Şimdi tamir parasına bir televizyon alıyorsun. Bozulanlar çöpe atılıyor, yenisi alınıyor. Artık sistem kullan, bozuldu, at şeklinde işliyor. Artık vatandaş televizyonlarını tamire getirmeyip çöpe atmayı tercih ediyor. Ayrıca yeni çıkan televizyonlar hem ucuz hem de hafif. Böyle olunca vatandaşlar da bu televizyonları tercih ediyorlar. 2-3 yıllık garantili olduğu için arıza verdiğinde vatandaşlar servise gönderiyor. Bu nedenle artık tamirciye bile uğrayan yok. İşlerimiz bitme noktasına geldi. Bu meslek yaş itibari ile bizim açımızdan bitti. Ama yeni nesil bir şeyler yapabilirler. Biz plazmadan anlamıyoruz. Ama yeni gençler yapabilir, ama plazmada artık servis aralıklı duruma gelmiş vaziyette. Daha doğrusu tamir işi gittikçe bitiyor ve belki birkaç yıl sonra bu meslek olmayabilir. Tüm zanaatkar meslekler bir bir bitiyor. Sadece bizim mesleğimiz değil. Örneğin eskiden terzilerde kendinize elbise diktirirdiniz şimdi ise her taraf olmuş hazır giyim ve ucuz durumda. Böyle olunca o meslekte bitme noktasına geldi. Artık kimse kaliteye önem vermiyor. Kaliteye önem verenlerin sayısı çok az. Çinliler elektronik dünyasını bitirdi. Bu gidişte dükkanlarımızı kapatacağız. Birçok arkadaşımız dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Artık sadece televizyon tamirciliğiyle karın doymuyor.” dedi
KALİFİYE ELEMAN YETİŞMİYOR
Televizyon tamirciliğinin teknolojiye yenik düşmekle beraber kalifiyeli eleman yetişmediğini belirten Televizyon Tamircisi Sezgin Muhtar, yeni usta ve eleman yetiştiremediklerini söyledi.
Muhtar,” Tabi şimdi eskisi gibi yeni nesil elemanlar yetişmiyor. Meslek olarak tamircilik hiçbir zaman ölmez. Fakat yeni yeni usta ve eleman yetiştiremiyoruz. Memlekette okullar uzun süreli olduğu için, meslek liselerinden çıkan öğrenciler de ücreti az bulduğundan bu işe fazla sıcak bakmıyorlar. İnşallah önümüzdeki dönemlerde biraz daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Eleman yetişmemesinin ilk sebebi çıraklık ve kalfalık yasalarına göre haftada bir gün okullarda eğitim veriliyor. Daha sonra yetişen elemanlar bu mesleği pek önemsemiyorlar. Çünkü ücreti az olduğundan, kendi meslekleri dışında başka meslek dallarını tercih ediyorlar. Dolayısıyla tamircilikte nispeten teknolojinin gelişmesiyle yeni elektronik ürünler çıkıyor.
YORUMLAR