Semercilik tarihe karıştı

Semercilik tarihe karıştı

Yıllardır semercilik işi ile uğraşan Semerci Ustası Metin Mutaf, semercilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini söyledi.

18 Nisan 2018 - 22:47

Yıllardır semercilik işi ile uğraşan Semerci Ustası Metin Mutaf, semercilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini söyledi.

Kıt kanaat geçindiklerini dile getiren Semerci Ustası Metin Mutaf, geçmişte tek ulaşım aracı olan at arabalarının tedavülden kalkmasıyla atların rahatlığı için kullanılan semerler de göz ardı edildiğini gelişen teknoloji ile semercilik mesleği yok olmanın eşiğine geldiğini söyledi.

Mutaf, “Hayvanların yerini teknoloji aldı semercilik bitti. Kıt kanaat geçiniyoruz. Erzurum’da gelişen teknoloji ile semercilik mesleği yok olmanın eşiğine geldi. Geçmişte tek ulaşım aracı olan at arabalarının tedavülden kalkmasıyla atların rahatlığı için kullanılan semerler de göz ardı edildi. Hayvancılığın bitmesiyle birlikte bizim mesleğimizde bitti. Semer vuracak hayvan kalmadı. El emeği ve göz nuru ile yaptığımız birkaç malzeme kıştan beri dükkânda bekliyor. Bu yaştan sonra yapacağımız bir iş olmadığından gidebileceği yere kadar mesleği devam ettirmeye çalışıyorum. Örnek bir eyerin malzemesi 200 -250 TL’ye mal oluyor. Günlerce uğraşıyoruz ve 300 TL’ye ancak satabiliyoruz. Bunun yanında birkaç tamir işleriyle günü kapatıyoruz. Bir kış neredeyse geçti, siftah etmeden dükkân açıp kapattık. Semercilik yapan esnaf ise günden güne eriyor.  Günden güne eriyoruz. Semercilik yok oldu.” dedi

BRİ MESLEK DAHA YOK OLDU

Mesleğin deden kaldığını ifade eden 56 yaşındaki Semerci Ustası Metin Mutaf, semerciliğin yok olmaması için destek beklediklerini söyledi.

Mutaf, ”Kendimi bilmiş bileli bu işle uğraşıyorum. Bu meslek dedemizden bize kaldı. Eskiden teknoloji yoktu, bütün işler hayvanların sırtında yapılıyordu. Teknoloji ilerledikçe bu meslekte bitti. En iyi zamanlarımızda mesleğimizle ilgili bütün işleri yazın kışın başında yaza kadar stok yapardık. Bir yaz sezonunda toptan ve perakende bir seferde satardık. Şimdi ise ayda bir iki tane satamıyoruz. Yollar kapandıkça bizim işlerimizde kapanıyor. Ne zaman kırsaldaki vatandaş şehre iniyorsa biraz canlanma oluyor.” ifadelerini kullandı. Devletimizin vermiş olduğu hibe ve çeşitli kredileri var. Onlara müracaat edip, daha kapsamlı bir yer açmayı düşündük. Fakat elimizde teminat göstereceğimiz bir mal varlığımız ve maddi anlamda teminatımız olmadığı için maalesef yararlanamadık. Bu ihtiyacı karşılamak için ciddi bir sermaye gerekli, olmadığından dolayı yapamıyoruz. Lakin destek verildiği takdirde bir binek hayvanına gerekli bütün malzemeleri yapabiliriz. Destek verilirse bir meslek daha yok olmaktan kurtulur. Ayrıca şehrimizin ekonomisine de büyük bir katkı sağlar.” şeklinde konuştu.

Bu haber 1270 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
sanalbasin.com üyesidir