‘Şeker’ istişaresi

‘Şeker’ istişaresi

03 Mart 2018 - 23:31

Erzurum, Muş ve Erzincan Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanları istişare toplantısı yaptı.

Erzurum, Muş ve Erzincan Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanları şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili istişare toplantısı yaptılar.

Şeker fabrikası kadar şehrimizin ekonomik ve sosyal yaşamına katkı sağlayan bir başka kuruluş olmadığını ifade eden S. S. Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu, Erzurum Şeker fabrikasında halen 6.850 dekar alanda 2.617 çiftçi tarafından 286 bin ton şekerpancarı ve 41 bin 590 ton şeker üretildiğini söyledi.

Yağanoğlu, ”Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi süreci ile ilgili bilgileri kısaca özetlemek istiyoruz. Bilindiği gibi şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.ye ait Erzurum Şeker Fabrikası ile birlikte toplam 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararı alınmıştır ve “Satış” yöntemi ile ayrı ayrı özelleştirildi. Bu fabrikanın şehrimiz için önemini herkes biliyor. Şeker fabrikası kadar şehrimizin ekonomik ve sosyal yaşamına katkı sağlayan bir başka kuruluş yok. Şeker pancarını üretmek ve bu fabrikayı yaşatmak için ne gerekiyorsa yapacağız.  Erzurum Şeker fabrikasında halen 6.850 dekar alanda 2.617 çiftçi tarafından 286bin  ton şekerpancarı ve 41bin 590 ton şeker üretilmiştir. Fabrikalarda çeşitli kademelerde 348 kişi istihdam edilmektedir. Bu veriler Erzurum için çok önemlidir ve fabrikanın özelleştirme sonrası kapanması durumunda bölgenin ekonomik ve sosyal hayatına etkileri büyük olacaktır.  Sektörle ilgili düşüncelerimiz bu şekilde özetledikten sonra konuyu şehrimizin en önemli ve en büyük sanayi kuruluşu olan Erzurum Şeker Fabrikasına getirmek istiyorum. Bu fabrikamız da alınan kararlar gereği özelleştirilecektir.  18 Nisan’a kadar 25 şeker fabrikasının Erzurum Şeker Fabrikası dahil olmak üzere 14’ü satılacaktır. Bu yapılan özelleştirmelerin ardından da birçok şeker fabrikası zamanla kapatılacaktır.” dedi

ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN ÇİFTÇİ AİLESİ OLUMSUZ ETKİLENECEK

Şeker fabrikalarının özelleştirme sonrası kapanması durumunda fabrikada fiilen çalışanların yanı sıra, fabrika hinterlandındaki on binlerce çiftçi ailesi ile bölge hayvancılığı ve nakliyeciler ile esnafı da olumsuz etkilenecek.

Özelleştirme sonucunda ortaya çıkacak şeker üretim açığının ise nişasta bazlı şekerle kapatılacağını belirten S. S. Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu,  Özelleştirmeden doğrudan etkilenecek şeker sanayinin dışında bu özelleştirmenin asıl etki alanını tarım ve şeker pancarı tarımını yapan üreticiler oluşturduğunu söyledi.

Yağanoğlu,” Özelleştirme sonucunda ortaya çıkacak şeker üretim açığının ise nişasta bazlı şekerle kapatılacağı aşikardır. Özelleştirme stratejik bir ürün olan pancar ve şeker üretiminin geleceğini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle fabrikanın özelleştirme sonrası kapanması durumunda fabrikada fiilen çalışanların yanı sıra, fabrika hinterlandındaki on binlerce çiftçi ailesi ile bölge hayvancılığı ve nakliyeciler ile esnafı da olumsuz etkilenecektir.  Şekerpancarı; üreticilerimizin tarımsal bilgi ve kültür düzeylerini yükselten, ailenin tüm fertlerine çalışma imkânı ve istihdam sağlayan, nüfusun kırsal kesimde tutulmasına, iç göçün yavaşlatılmasına ve bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılmasına en büyük katkıyı sağlayan ürünlerin başında gelmektedir.  Özelleştirmeden doğrudan etkilenecek şeker sanayinin dışında bu özelleştirmenin asıl etki alanını tarım ve şeker pancarı tarımını yapan üreticiler oluşturmaktadır. Bugün 1,5 milyon üretici pancar kooperatiflerinin ortağıdır. Yani bu özelleştirme aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon insanımızı ilgilendirmektedir. Şeker pancarı, istihdam sorununa çözüm olabilecek en önemli üründür. Çapa ve hasat dönemlerinde 250 bin tarım işçisi ve az topraklı çiftçiler ile işsizlere 100 gün süreyle iş imkânı sağlar. Aynı zamanda bir dekar şeker pancarı tarımı, tarımda 80, sanayide 13 saat olmak üzere toplam 93 saat istihdam sağlamaktadır. Şeker pancarı, yüksek oranda tarımsal girdi kullanımı gerektiren bir bitkidir. Bu nedenle yan sektörlerin gelişmesine en fazla destek sağlayan, en önemli sanayi bitkisidir. Şeker pancarı tarımı ve Şeker sanayi kendi sektörü dışında taşıma sektörüne de yılda yaklaşık 25-30 milyon ton iş hacmi yaratmaktadır. Bu yönüyle şeker pancarı, tarım ve endüstri kesiminde yarattığı geniş istihdam alanı ile etkin bir sosyal boyut kazanmaktadır.”

ŞEKER FABRİKASI ERZURUM’UN İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Şeker Pancarı dünyada olduğu gibi ülkemiz şartlarında da katma değeri en yüksek ürün olduğunu belirten S. S. Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu, Erzurum’un için hayati önemi olan şeker fabrikası  aynı zamanda bölge insanının da geleceği olduğunu söyledi.

Yağanoğlu, ”Pancar, dünyada olduğu gibi ülkemiz şartlarında da katma değeri en yüksek üründür. Yetiştirildiği alanlarda diğer ürünlere göre dört kat daha fazla katma değer sağlamakta, şeker pancarı ve pancar şekeri sanayii ülkemizde yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yaratmaktadır.  Pancar tarımı ve pancar şekeri sektörü; istihdam yaratıcı, tarımı ve hayvancılığı geliştirici, yan sektörleri destekleyici etkileri, çevre dostu, en fazla katma değer yaratan sektörlerden biri olması, özellikle de sağladığı sosyal faydanın büyüklüğü nedeniyle, tüm dünyada korunan ve desteklenen sektör durumundadır. O nedenle bölgede özelleştirme sonrası şart koşulan üretim yapma zorunluluğu süresinin sona ermesi ile birlikte Erzurum Şeker Fabrikası’nın kapanması ya da şeker üretim kotasının daha verimli bölgelere kaydırılması söz konusu olabilecektir. Bu durumda fabrikalarda çalışan işçilerin yanı sıra bölgedeki üreticiler ile yan sektörler olan hayvancılık ve nakliye ile girdi temin eden esnaf ve işletmelerde bu gelişmelerden etkilenecektir. Nitekim daha önce yaşanan tarımsal kitlerin özelleştirmesinde de benzer sorunlar yaşanmıştır. Şeker fabrikalarının bilinçsiz bir şekilde özelleştirilmesinden ülke tarımı ve ekonomisi büyük bir darbe alacaktır. Avrupa’da şeker pancarı üretiminde söz sahibi olan Türkiye, özelleştirmelerin ardından bu üstünlüğünü kaybederek, şekerde de ithalatçı duruma gelecektir. Şeker piyasası tamamen Cargill’in kontrolüne girecektir. Tüm bu nedenlerle Şeker fabrikalarını özelleştirme kararının yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Sektörün stratejik özelliği ve gıda güvenliği açısından özelleştirmenin yapılmaması, mutlaka özelleştirilecekse de ehil ellere, yani ABD ve AB örneklerinde olduğu gibi işletme hakkı Pancar Kooperatiflerine devredilmelidir. Kısacası bu şartlar altında gerekli altyapı oluşturulmadan sadece hazineye gelir sağlama amaçlı yapılacak bir özelleştirme sektörün sonunu getirecektir ve siyasiler aldıkları bu kararın sonuçlarını da iyi değerlendirmelidirler. Sonuç olarak bizler Erzurumluyuz ve misafir değiliz. Bundan sonra da Erzurum’dayız ve Erzurum için varız. Başkalarının bu fabrikayı satın almasına ve sonra da kapatılmasına engel olabilmek için geç kalmadan kamuoyu oluşturmalı ve yılmadan çalışılmalıdır. Unutulmamalıdır ki şehrimiz ve yöremiz için hayati önemdeki bu fabrika aynı zamanda bölge insanımızın da geleceğidir. “

Bu haber 1601 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarı başlıyor
Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarı başlıyor
Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde
Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde "I. Erzurum Fen...
sanalbasin.com üyesidir