Sahte altınların damgasından gramına kadar bire bir taklitlerinin yapılırken bu konuda vatandaşların dikkatli olmaları gerekir.
Sahte altınların sayısının arttığını ifade eden Kuyumcu Mevlüt Gedik, bu konuda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Gedik,” Sahte altının sahte olduğu mihenk taşına süreriz asitti sürdüğümüz zaman asitti götürüyor ise altın değildir. Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekmektedir. Özgül ağırlığı yüksek olduğundan, altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdırlar. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yâda çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir. Sahte altın, sektörün kanayan yarası. Kuyumculuk sektöründe sahte altın satan olmadığı gibi dolayısıyla alan da yok. Sahte altın, doğrudan vatandaşa ve sonrasında biz kuyumculara etki eden bir durum. Vatandaşın dolandırılması noktasında, çok miktarda sahte altın tespit ediyor ve emniyet birimlerimize teslim ediyoruz. Sahtecilik maksadıyla yapılan çok sayıda ürün var, Vatandaşın aldığı ürünün üzerindeki damgaya kesinlikle bakması gerekiyor. Ancak kuyumcunun bile yanıldığını düşünürsek, sırf dolandırıcılık anlamında üretilmiş, kontrol dışı ürüne damga basılması da çok zor olmadığını görüyoruz. Bu damganın bire bir aynısını yapabiliyorlar. Bu noktada vatandaşımızın, kesinlikle yeri belli olan, her zaman alışveriş yaptığı kuyumculardan alışveriş yapmalarını tercih ediyoruz. Sahte ürünle karşılaştıklarında da ilgili birimlere, sağduyulu davranarak ihbarda bulunmalarını rica ediyoruz. Vatandaşlarımızın bildikleri ve güvendikleri kuyumculardan altın almalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
YORUMLAR