Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 2017 yılında yerinde yapılan tespit çalışmaları sonucu, 257 çiftçinin Yem Bitkisi Desteklemelerinden faydalanabileceğini ifade eden Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, mazot gübre desteği ödemesine 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren yapılacağını söyledi.
Yiğit,” Yem Bitkileri Desteklemeleri Kapsamında 2017 yılında Yoncanın dekarına 4 yıl süreyle 60 TL, Korunganın dekarına 3 yıl süreyle 60 TL, tek yıllıklar fiğ, yulaf, tritikale, arpa, buğday, çavdar yeşil ot olarak üretilir ise dekarına 40TL, Silajlık Mısırın dekarına 90 TL yem bitkileri desteği ödenmektedir. Yine havzamızda yetiştirilen ürünlerin tohumlarının sertifikalı olması durumunda, ilave olarak Buğday ve Arpanın dekarına 8,5 TL. Triticale-Yulaf-Çavdarın dekarına 6 TL, Patatesin dekarına 80 TL, Korunga ve Fiğin dekarına 10 TL, sertifikalı tohum kullanım desteği ödenmektedir. Ayrıca, havzamızda yetiştirilen ürünlerden Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikalenin dekarına 17 TL Patatesin dekarına 21 TL yem bitkileri ve diğer çayır alanların dekarına 13 TL. Mazot Gübre Desteği ödenmektedir. Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 2017 yılında Teknik Personellerimiz tarafından yerinde yapılan tespit çalışmaları sonucu, 257 çiftçimizin Yem Bitkisi Desteklemelerinden faydalanabilecek 10bin 364 dekar Yem Bitkisi ekiliş alanı belirlenmiş olup, 457bin 689 TL hak ediş icmalleri hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilmiştir. Yine 692 çiftçimizin 61bin 918 dekar ekiliş alanı tespit edilerek Tarım Bilgi Sistemine Kayıtları yapılmış olup, 879bin 431TL. Mazot Gübre Desteklemesi almaya hak kazanmışlardır. 2017 yılı Mazot Gübre Desteği, 23 Şubat 2017 Cuma günü Saat 18.00’den itibaren üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlanacaktır. Vatandaşlık numaralarının son hanesi 0-2 olanlar 23 Şubat Cuma günü, 4-6 olanlar 2 Mart Cuma günü, 7-8-9 olanlar 9 Mart Cuma günü saat 18.00’den sonra Mazot Gübre Desteklemelerini alabilecekler. Ödemeler T.C Ziraat Bankası aracılığıyla yapılmaktadır. “ dedi
ÇİFTÇİNİN GELİRİNİ ARTIRMAK
Çiftçinin gelirini artırmak, adına ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, amaçlarının tarım havzalarını belirleyerek sağlıklı tarım envanteri hazırlamak olduğunu söyledi.
Yiğit,” Palandöken İlçemizin Tarım alanları Erzurum-Palandöken Havzası sınırları içerisinde yer almaktadır. Havzamızda; arpa, buğday, çavdar, kuru fasulye, nohut, tritikale, yem bitkileri ve patates yetiştirilen alanlar destekleme modeli kapsamına alınmıştır. Tarım havzaları, ekolojik olarak benzer olan, Ülkenin idari yapılanmasına uygun, Yönetilebilir büyüklükte, tarım ürünlerinin ekolojik ve ekonomik olarak en uygun yetiştirilebildiği bölgeleri ifade eder. Amaç; tarım havzalarını belirlemek, sağlıklı tarım envanteri hazırlamak, üretim planlamasına imkan sağlamak, Hangi ürünün nerede ne kadar üretilebileceğini belirlemek, çiftçinin gelirini artırmak, geleceğe ait talep projeksiyonları yapmak. Destekleri rasyonel, yönlendirici ve etkin bir şekilde kullanmak, arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlamak, Doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak, havza bazlı planlama ve yönetimle ilgili sektör talebini karşılamak. Ürünlerle ilgili olarak istatistiki veriler, ekim nöbeti münavebe, iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi, il ve ilçelerdeki kamu, STK ve üniversitelerin teklifleri dikkate alınarak 1 milyardan fazla verinin yer aldığı Karar Destek Sistemi sonucunda 941 havzanın ilçe bazında dağılımı belirlenmiştir.”
YORUMLAR