1795-1798 seneleri arasında Erzurum’da valilik yapan Yusuf Ziya Paşa, “Yeşil Cennet” adıyla inşa ettirdiği köşk, bugün bile güzelliğini koruyor.
Murat Paşa camisinin aradan yıllar geçmesine rağmen halen daha güzelliğini koruduğunu ifade eden Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal, murat paşa cami ziyaretçilerini mest ettiğini söyledi.
Zeynal,”1795-1798 seneleri arasında Erzurum’da valilik yapan Yusuf Ziya Paşa, “YeşilCennet” adıyla inşa ettirdiği köşk, bugün bile güzelliğini koruyor. Yeşil Cennet, kuş sesleri, yeşilliği ile ailelerin vaz geçilmez mekânlarından birisi haline gelmiş. Köşkün çevresi doğayla bütünleşince oluşan bu güzellik, ziyaretçilerini mest ediyor. Erzurum Salnamesinde, bahçesinde büyük bir havuzun varlığından bahsedilmekte. Dikdörtgen planlı ve iki katlı olarak inşa edilmiş yapının zemininde geniş bir salon, üstünde ise ortadaki salon etrafındaki birer odadan oluşuyor. Murat Paşa Camisi bulunduğu mahalle ve caddeye adını veren cami, II. Selim’in paşalarından Kuyucu Murat Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılmıştır. Yapı, bitişiğinde bulunan hamam, Ana Hatun Türbesi ve Ahmediye Medresesi ile bir bütünlük oluşturmaktadır. Kare planlı caminin ibadet mekânını, köşelerde tromplara oturan mukarnaslı 6 sütunun taşıdığı merkezi bir kubbe örtmektedir. Son cemaat yerinin kemerlerini ayakta tutan yuvarlak gövdeli altı sütun, depremlerde zarar gördüğünden, çevreleri madeni bileziklerle desteklenmiştir. Kubbe kasnağında 12 pencere ve altında bir ayet işlemesi yer almaktadır. Kubbe tromp ve kemerleri 19. yüzyılda alçı üzerine yağlı boya kullanılarak Avrupa üslubunda çiçek ve yaprak motifleri ile bezenmiştir. Caminin dikdörtgen bir niş içerisine alınmış mihrabı, taştan ve mukarnas süslemelidir. Ayrıca ahşap kapısı, minberi ve pencere kapakları Osmanlı ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Caminin minaresi, yapıdan bağımsız olarak, sekizgen kaide üzerinde yükselir. Cami yanındaki Ahmediye Medresesi ile ortak kullanıma sahip bu minare, daha yüksek ve kalın gövdeli eski minarenin yerine, yakın bir tarihte inşa edilmiştir. Üç kubbe ile örtülü son cemaat yeri ile iç mekânı örten tek kubbeden ibaret caminin duvar yüzeyleri kesme taştan, taç kapı ve pervazları ise kırmızı kamber taşından inşa edilmiştir. “ dedi.
YORUMLAR