Mera hastalıklarına karşı hayvanlara koruyucu aşı yapılmalı

Mera hastalıklarına karşı hayvanlara koruyucu aşı yapılmalı

02 Nisan 2018 - 15:26

Besiciler hayvanlar meralara çıkamadan önce iç ve dış  paraziter hastalıklara aşılatma yapsınlar.

Mera hastalıklarına karşı hayvanların koruyucu aşılatması önemli olduğunu ifade eden Veteriner hekim Turhan Beker, besicilerin hayvanlar meralara çıkamadan önce iç ve dış  paraziter hastalıklara aşılatmaları gerektiğini söyledi.

Beker,” Yaklaşan yaz mevsimi ile dolaysıyla özellikle büyükbaş hayvanların çok yoğun bir hayvan hareketi olan bölgemizde verimli bazı hastalıklara karşı şimdiden tedbirlerin alınması oldukça önemlidir. Bunun için şap hastalığına karşı hayvanların bu dönemde aşılatmaları şarttır. Yetiştiriciler kendi imkânlarıyla veya özellikle kampanya nedeniyle Tarım il Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüğünden gelen veteriner hekimlerine hayvanlarını aşılatmasını istiyoruz. Ayrıca bir ay sonra hayvanlar meralara çıkacaktır. Mera hastalıklarına karşı hayvanların koruyucu aşılatması önemlidir. Besiciler hayvanlar meralara çıkamadan önce iç ve dış  paraziter hastalıklara aşılatmaları gerekmektedir. “ dedi

YENİ DOĞAN BUZAĞILARA ÖNLEMLER ALINMALI

Buzağı doğumlarının yoğun olduğu bu dönemlerde buzağılara karşı belirli önlemler alınması gerektiğini belirten Veteriner Hekim Turhan Beker,  besicilerin buzağıları doğum sonrası mutlaka aşılatılması uyarasında bulundu.

Beker,” Buzağılar, hastalıklara karşı savunmasız olarak dünyaya gelirler ve özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Buzağı ölümlerinin en başta gelen sebebi; yetiştiricinin veteriner hizmetlerinden istenilen düzeyde yararlanamamasıdır. Doğum öncesi ve doğum sonrası koruyucu hekimlik hizmetleri çok önemlidir. Buzağıların bağışıklık sistemleri yeterli düzeyde gelişmediği için hastalıklara karşı direnci de zayıftır. Bunun yanında, buzağıların tedaviye cevap vermesi ve hastalığa karşı direnci de yetersizdir. Bu nedenle, öncelikli hedef buzağıyı hastalıktan korumak olmalıdır.  Bu arada doğumların yoğun olduğu dönemlerde buzağılara karşı belirli önlemler alınması gerekir. Ciddi buzağı ölümleri söz konusundur. Buzağılar zehirli ishallere karşı yeni doğan buzağılar hassastır. Hayvanların anneleri veya buzağılar doğumdan hemen aşılamaları lazım. Mutlaka doğan her hayvana göbek bakımlarının yapılması gerekir. Koyunlar içinde şap ve mera aşıların yapılmasında fayda vardır. Besiciler hayvanlar meraya çıktığında ahırların temizliğine dikkat edilmesini istiyoruz. 

Bu haber 1033 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
sanalbasin.com üyesidir