Korsan emlakçılık tarih olacak

Korsan emlakçılık tarih olacak

10 Mart 2018 - 23:22

Emlakçılara yetki belgesi alma zorunluluğu getiriliyor.

Emlak Danışmanlığı Yasası 2018’den itibaren yürürlüğe girecek olan yasanın getireceği en büyük yenilik emlak danışmanlığı kriterlerinde 4 yıllık üniversite mezunu olmayan emlakçı olamayacak.

Yeni çıkacak olan Emlak Danışmanlığı Yasasının merdiven altı emlakçıların önüne geçeceğini ifade eden Miraç Emlak İşletmecisi Cengiz Yurttaş, korsan emlakçılığın tarih olacağını söyledi.

Yurttaş,” Biz bu mesleği seviyoruz,  Emlak Danışmanlığı Yasasının çıkmasını istiyoruz. Çünkü bu mesleğin onurlu bir meslek olduğuna inanıyoruz.  Mevcut emlakçılardan da vergi ve oda kaydı ile esnaf sicili faal olan ve ilgili odanın vermiş olduğu sertifikası olan kişiler, mesleki yeterlilik belgesi alacak. Yasa ile emlakçı, vatandaşa asla yanlış yapamayacak. Korsan emlakçı tarih olacak. Emlakçı sadece emlakçılık yapacak. Vatandaşlar, yetki belgesine sahip emlakçıların güncel listesini Bakanlığın internet sitesinden kontrol edebilecek. Süresi 5 yıl olacak belge, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerine asılacak. Emlakçıların, esnaf ya da ticaret odalarına kayıt yaptırması ve vergi mükellefi olması zorunlu tutulacak. Emlakçılar eğitimle mesleki yeterlilik belgesi alacak ancak emlak yönetimine ilişkin ön lisans diploması bulunanlar bundan muaf tutulacak. Yeni düzenleme ile birlikte en az lise mezunu olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak şartı aranacak.” dedi

SINAVDA BAŞARILI OLANLAR 1 YIL STAJ YAPACAK

Yeni emlakçı yasası ile 4 yıllık üniversite mezunu emlakçılar, mesleki yeterlilik sınavına gireceğini belirten Miraç Emlak İşletmecisi Cengiz Yurttaş, yapılacak olan sınavda başarılı olanlar için  1 yıl staj yapacaklarını söyledi.

Yurttaş,” Emlakçılar, taşınmaz alım satım ve kiralama işlemlerinde pazarlama faaliyetinde bulunmak, aracılık yapmak; taşınmaz ile ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapmak; iş sahibinin talebi doğrultusunda taşınmaz malın rayiç satış ya da kira bedelini tespit etmek ve aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri yürütmek ile ilgileniyor. Yeni emlakçı yasası ile 4 yıllık üniversite mezunu emlakçılar, mesleki yeterlilik sınavına girecek. Sınavda başarılı olanlar, 1 yıl staj yapacak. Mevcut emlakçılardan da vergi ve oda kaydı ile esnaf sicili faal olan ve ilgili odanın vermiş olduğu sertifikası olan kişiler, mesleki yeterlilik belgesi alacak.   Emlakçılar, taşınmaz mallar ile ilgili satım ya da kiralamaya yönelik ilan ve reklamlarında, adres ve tapu bilgileri haricinde kalan iletişim bilgisine ve yetki belgesi numarasına yer vermek zorunda kalacak.”

Bu haber 1038 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarı başlıyor
Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarı başlıyor
Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde
Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde "I. Erzurum Fen...
sanalbasin.com üyesidir