İthal cevize rağbet arttı

İthal cevize rağbet arttı

08 Şubat 2018 - 16:16

Ceviz üretimi düştüğü için yerli cevizden çok ithal cevize rağbet var. Türkiye’de ceviz üretiminde önceki yıllara oranla düşüş yaşandığını ifade eden Pekhas İşletmecisi Burak Güner, ithal cevizi 55 TL’den, yerli cevizi ise kilosu 60 TL’den satışa sunduklarını söyledi.

Güner, ”Ceviz fiyatlarında artış oldu. Bunun nedeni yerli ceviz olmadığı için ceviz fiyatları arttı. Yerli cevizden çok ithal cevize rağbet var. Yerli ceviz çıkmadığı için bizde ithal cevize yöneldik. Kabuklu cevizi ise 25 ila 27 TL’den ithal ceviz 55 TL yerli ceviz kilosu 60TL’den satışa 

sunuyoruz. Bu yıl ceviz fiyatları arttı. Satışlarımız düştü. Türkiye’de ceviz üreticiliği önceki yıllara oranla bayağı düştü. Çünkü ceviz yetiştiriciliği zahmetli bir iştir. Dolayısıyla üretici ceviz üretimine pek sıcak bakmıyor. Aslında ceviz yetiştirmeye yönelik teşvik edilirse, ülkemiz ceviz yetiştiriciliği için çok elverişli bir ülkedir. Türkiye’de üretilen cevizlerin tadı daha güzeldir. Çünkü dört mevsimi yaşan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Üreticiler bu zahmete katlanmadıklarından dolayı artık ceviz ithal ediliyor. Cevizin azalması yağıştan az olmasından kaynaklanıyor. Ceviz üreticileri azaldığı için, cevizler ithal ediliyor. Türkiye’de üretimi azalan ceviz üreticilerine devlettin destekleme verilmesi gerekiyor. Üretimi düşen ceviz satın almak amacıyla köyleri dolaşıyoruz, ancak yeterli ceviz bulamıyoruz.” dedi

ŞİFA NİYETİNE SATILIYOR.

Cevizi genellikle hasta insanlar tercih ettiğini belirten Pekhas İşletmecisi Burak Güner, şifa niyetine sattıklarını söyledi.

Güner, ”Ceviz genellikle hasta insanlar tercih ediyor. Şifa niyetine satıyoruz. Ceviz ülkemizde çok tüketiliyor. En çok tüketilenler arasında ceviz geliyor.  Cevizin Türkiye’de çok yıllara dayanan bir geçmişi var. Türk insanı cevizi çok seviyor. Cevizin kullanım alanı da çok geniş. Gıda üzerinde veya bir tatlı üzerinde kullanımının yanında, kendisi de başlı başına bir şifa deposu olan bir meyve. Cevizin şifa üzerine etkili olduğu belli başlı özellikleri var. Özellikle çocuklarımızın gelişiminde, zekasında çok büyük bir etkisi var. Beynin ihtiyacı olan gümüş iyonu bir tek ceviz meyvesinde bulunuyor. Ceviz meyvesinin içinde, demir, çinko, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi vitaminleri bulunuyor. Yaşlılıkta Alzehimer’i önleyici ve  hafıza geliştirici gibi özellikleri de var. Ülkemizde taze ceviz büyük ilgi görüyor.” dedi.

Bu haber 981 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
sanalbasin.com üyesidir