Erzurum Temiz hava eylem planı açıklandı

Erzurum Temiz hava eylem planı açıklandı

Erzurum Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü 2014 2019 yılları arası Erzurum ili Temiz Hava Eylem planını açıkladı.

21 Şubat 2018 - 00:25 - Güncelleme: 21 Şubat 2018 - 00:28

Erzurum Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü 2014 2019 yılları arası Erzurum ili Temiz Hava Eylem planını açıkladı.

Erzurum ilinde ısınma ve trafikten kaynaklanan hava kirliliği özelikle kış aylarında kendini gösterdiğini ifade eden Çevre Şehircilik İl Müdürü  Rahmi Şenocak, Erzurum ‘da ısınma ve trafikten kaynaklanan hava kirliliği özelikle kış aylarında kendini gösterdiğini söyledi.

Şenocak,” Erzurum il merkezindeki meteoroloji istasyonunda 1929 yılından bu yana gözlem yapılmaktadır.  İlimizde merkezinde sanayi tesislerinin olması nedeniyle, bunlardan atmosfere verilen emisyonların il merkezine hava kirliliği üzerindeki etkisi hiç yok denecek kadar azdır. İlimizde özelikle sabah saat 06 10  ve akşam 18.00-21.00 saatleri, ısınmada kullanılan kazanlarda yakılan yakıtların ilk ateşleme ve yüklemenin devam ettiği saatlerdir.  Ayrıca meteorolojik veriler incelendiğinde hava sıcaklığının çok düşük olduğu günlerde emisyon ölçümlerinde çok ciddi artışlar yaşanmaktadır. Havaların aşırı soğuması, ısınmada kullanılan yakıtların artmasına neden olmaktadır. Buda yakıtlardan çıkan emisyon miktarlarının artmasına neden olmaktadır. Özellikle kış mevsiminde sıcaklık ortalamalarının en düşük olduğu Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında kısa vadeli sınır değer aşımları yaşanmaktadır. İlimizde Trafiğe çıkan motorlu taşıtlarda yoğunluk sabah 07.00-09.00 ve akşam 17.00- 20.00 saatleri arasında yaşanmaktadır. Motorlu taşıtlardan çıkan  trafikte seyreden motorlu taşıtlardan salınan emisyonlar, ısınmadan kaynaklanan emisyonların salınımıyla aynı saatlere denk gelmesi hava kirliliği parametrelerde sıçramalara ve saatlerce yoğun kirlilik yaşanmasına çok ciddi katkı sağladığı açıkça görülmektedir. Sanayi tesislerinde endüstriyel proses ve yanma 24 saat ve yılın tamamında devam ettiği düşünüldüğünde hava kirliliğine katkısı günün her saatinde olması gerekmektedir. Hava kirliliği ölçüm istasyonumuzun verileri incelendiğinde; ilimizdeki sanayi tesislerinin azlığı ve şehir merkezine uzaklığı bilindiğinden kirliliğine etkisi yoktur. Eğer olsaydı sanayiden kaynaklanan kirlilik, hava kalitesi ölçümlerine günün her saatinde de yansıdığı açıkça görülebilirdi. Erzurum ilinde ısınma ve trafikten kaynaklanan hava kirliliği özelikle kış aylarında kendini göstermektedir. Acil önlemler alınmasa insan sağlığı ve çevre üzerinde çok ciddi sonuçlar doğuracaktır.” dedi

HAVA KALİTESİNİ KORUMAK İÇİN HERKESE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Hava kalitesini korumak için herkese büyük görevler düştüğünü belirten Çevre Şehircilik İl Müdürü  Rahmi Şenocak, özellikle şehir merkezlerinde kullanılan fosil yakıtlara kömür, motorin, Benzin ve  LPG ait veri tabanı oluşturulması için elektronik bilgi sistemi kurulması, bu bilgi sitemine ilgili firmaların entegre edilmesi gerektiğini söyledi.

Şenocak,” İnsan yaşamında çok önemli bir yere sahip olan hava, hepimiz tarafından solunmaktadır. Hava kalitesini korumak için herkese büyük görevler düşmektedir. Halkımızı hava kirliliğinin nedenleri konusunda ve alınması gereken önlemler hakkında doğrudan bilgilendirilmesi ve alınan önemlere katkı sağlamaları için teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu önlemler en kısa sürede alınmazsa insan sağlığına kısa ve uzun vadede geri dönüşü olmayan hasarlar verecektir. Kısa vadede bu aşımların olduğu günlerde salınan emisyonlara uzun süreli maruz kalan kronik hastalığı olan insanlarda ölümle bile sonuçlanabilecek astım krizlerine yol açmaktadır. Uzun vade de ise kanser, KOAH gibi ağır hastalıklara yakalanma riski ve prematüre ölümler ile karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle Yerel yönetimlere ve halkımıza hava kalitesinin korunması için çok önemli görevler düşmektedir. Alınması gereken önlemler ve mevcut hava kirliliği eylem planında yer almaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi için koordineli çalışılması gerekmektedir. Alınacak tedbirler sorumlu kurumlar tarafında takip edilmeli uygulanmayan varsa bunların nedenleri rapor halinde sunulmalıdır. Bir sonraki eylem planının hazırlanması için kaynak oluşturulmalıdır. Aşımların olduğu günlerde kurumların ve vatandaşların görev ve sorumlulukları açıkça belirlenmeli ve bu bilgiler Temiz Hava Eylem Planlarında yer almalıdır. Temiz Hava Eylem Planlarının uygulanabilirliğinin artırılması yönünde her ilin AR-GE çalışması yapabilmesi ve yapılan bu çalışmaların da Bakanlığımız tarafından desteklemesi gerekmektedir. Hava kalitesi modellerinin çalıştırılması için bölgesel veri girişinin bütünlüğünün sağlanması gerekmektedir. Bu bölgeler içine giren illerin tamamının 1/25000’lik hali hazır haritaları güncellenmeli, bu haritalarda binalara ilişkin bilgilere (yükseklik, kat sayısı, ısınma tipi, kullanılan yakıt türü   verilerin eksiksiz girişi sağlanmalıdır. Alınacak tedbirler ve uygulamalar konusunda karşımıza çıkacak sorunlar olursa Bakanlığımızla paylaşılmalı, tıkanan noktalarda yasal mevzuatlarda düzenlemeler yapılarak sorunlar aşılmalıdır. İllerde özellikle şehir merkezlerinde kullanılan fosil yakıtlara Kömür, Motorin, Benzin, LPG ait veri tabanı oluşturulması için elektronik bilgi sistemi kurulması, bu bilgi sitemine ilgili firmaların entegre edilmesi gerekmektedir. Hava Kirliliğinin yoğun olduğu ilimizde bulunan Belediyelerimize yasal mevzuatla yetki devri yapılarak hava kirliliği çalışmalarına ivme kazandırması sağlanmalıdır.”

Bu haber 1268 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
sanalbasin.com üyesidir