Konut fiyatları ile konut kredilerinin yüksek olması hem vatandaşı hem ise Emlak işletmecilerini kara kara düşündürüyor.
Konut faiz oranlarının iki misli arttığını ifade eden Emlak işletmecisi Erdal Yurttaş, emlak piyasasının en az iki üç yıl düzelemeyeceğini söyledi.
Yurttaş,” Emlak piyasası iki üç seneye düzeleceği yoktur. Faiz oranları çok fazla geçen yıla göre iki misli artışa geçti. Geçen yıl 150 bin TL kredi kullanan 300 bin TL faiz ödüyordu bu
yıl bu yıl 150 bin TL kredi kullanan 550 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Konut satışları 2 yıl sıkıntı geçeceğe benziyor. Konut fiyatları 500 600bin TL arasında değişiyor. Bu sene yapılan konutlar depreme dayanıklı olduğunu ifade edebilirim bu anlamda sıkıntı yaşanmıyor. Ülkemizde büyük bir hızla gelişen inşaat sektörü arz-talep piyasasının aktörleri tarafından şekillendirilmektedir. Piyasanın arz kısmında yer alan üretici firmalar her gün yeni argümanlar ile karşımıza çıkmaktadır. Talep kısmında yer alan müşteriler ise sunulan bu argümanların piyasa koşullarındaki gerçek değerini tam olarak bilememektedir. Bir başka problem ise konut kredisidir. Erzurum’da bankalardan kredi alabilmek çok zor, bir de fiyatlar yükselirse, ev almak artık hayal olur. Yüksek konut kredi faizlerinden dolayı şikâyetçiyim. Kişi aldığı para ile evini mi geçindirsin, çocuklarını mı okutsun yoksa ev mi alsın. Özellikle son yıllarda ev fiyatları da zaten çok yükseldi. Şuandaki sıkıntı konut faiz oranlarının yüksek olması birde konut fiyatlarının yüksek olmasından ötürü sıkıntı yaşanıyor.” dedi.
KORSAN EMLAKÇILARA DİKKAT
Korsan emlakçılara karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Emlak işletmecisi Erdal Yurttaş, korsan emlakçıların vatandaşları mağdur ettiklerini söyledi.
Yurttaş,” Sektördeki rantı gören herkes emlakçılık yapmaya başladı. Örneğin, barda çalışan garson, turist rehberleri ve emekli bile emlakçı oldu. Hiçbir kurumsal yapıya sahip olmadıkları için yaptıkları iş karşılığında vergi ödemeyen bu kişiler, sektörde kayıt dışılığa ve kuralsızlığa yol açtı. Bir telefon ve bir otomobil ile işlerini yürüten bu kişiler alıcı ile satıcı arasında ciddi anlaşmazlıklara yol açıyor. Kimi zaman sahte belgelerle tapu düzenleyen korsan emlakçılar çok sayıda vatandaşı mağdur edip, haksız kazanç sağlıyor. İngiliz vatandaşlarını, tapu dairesine gitmeden yaptıkları sahte satışlarla dolandıran bu kişiler, kendilerine tepki gösteren mağdur vatandaşları ise tehdit ederek sindiriyorlar. Tüm bunlardan dolayı vergisini düzenli veren, işini doğru yapan emlakçılara olan güven kayboluyor. Son yıllarda emlakçılık sektöründe yasadışı çalışanların sayısı hızla artıyor. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için odaya kayıtlı olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekir. Hükümetin emlakçılarla ilgili yeni düzenleme çalışmaları içerisinde olması ve yakında bunun yasalaşmasının beklenmesi bizleri sevindiriyor. İnşallah kısa sürede gerçekleşir de sektörümüz ayakçılardan kurtulur. Biz de rahat bir nefes alırız. Bu tip korsan emlakçılar kayıt altına alınmadığı sürece vergi kaybı devam edecektir.”
YORUMLAR