Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sera Derelioğlu, diş taşlarının ağız ve diş sağlığını nasıl olumsuz etkilediği konusunda bilgiler verdi.
Dişlerin yanı sıra sağlıklı diş etlerine sahip olması gerektiğini bunun için de diş taşı temizliğinin önemli olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sera Derelioğlu, diş taşları aynı zamanda ağız kokusunun da en önemli sebebi olduğunu söyledi.
Derelioğlu,” Öncelikle diş taşı nedir, neden oluşur, biraz bahsetmek gerekir diye düşünüyorum. Diş yüzeyleri iyi temizlenmediği zaman üzerlerinde bakteri plağı dediğimiz bir tabaka oluşur. Tükürükte bulunan kalsiyum ve fosfat iyonlarının da yardımıyla bu tabaka zamanla sertleşir ve diş taşını oluşturur. Diş taşları aynı zamanda ağız kokusunun da en önemli sebebidir. Diş taşlarının barındırdıkları bakteriler kan dolaşımına karışarak tüm vücuda yayılabilirler. Son yıllarda yapılan araştırmalarda dişeti hastalıklarının bazı kanser türleri, kalp hastalıkları ve ani kalp krizleri ile bağlantılı olduğu görülmektedir. Hastalarımızın bir kısmı yanlış bilgi ve inanışlarla diş taşı temizliğinin gerekliliğini sorgulamakta ve başka metotlar önerilmesini istemektedir. Diş fırçalama, dişlerin ara yüzlerinin temizlenmesi plağı, diş hekimi ise klinikte diş taşlarını uzaklaştırmalıdır. Diş taşını hekim tarafından uygulanan mekanik temizlik haricinde ağızdan uzaklaştırabilen herhangi bir kimyasal madde veya yöntem günümüz tıbbında mevcut değildir ve aksini iddia etmek bilimsellikten uzaklaşmak olacaktır. Temel diş eti tedavisi diş taşı temizliği (detertraj) ve diş eti altındaki daha inatçı diş taşı ve iltihabi dokuların uzaklaştırılması (küretaj) şeklinde hekim tarafından özel aletler kullanarak uygulanmaktadır. Titreşimle çalışan (ultrasonik) cihazlar ve el aletleri kullanılarak diş taşları ağızdan uzaklaştırılmaktadır. Daha ileri tedavi gerektiren vakalarda diş etlerinin ameliyatla açılarak temizlenmesi gerekebilmektedir.” dedi
YORUMLAR