Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Tarık Toğrul, 2018 yılının ilk altı aylık döneminin ardından gıda fiyatları son sürat yükselmeye devam ediyor. Etiketler neredeyse her gün değişmeye başladığını söyledi.
Gerçekleşen enflasyon oranında, ücret gelirlerine sonradan yapılan zam tutarı zorunlu harcamaları karşılamada yetersiz kaldığını ifade eden Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Tarık Toğrul, ücretli çalışanlar başta olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartları dayanılmaz boyutlara ulaştığını söyledi.
Toğrul,” 2018 yılının ilk altı aylık döneminin ardından gıda fiyatları son sürat yükselmeye devam ediyor. Etiketler neredeyse her gün değişmeye başladı. Gerçekleşen enflasyon oranında, ücret gelirlerine sonradan yapılan zam tutarı zorunlu harcamaları karşılamada yetersiz kalarak Ücretli çalışanlar başta olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartları dayanılmaz boyutlara ulaştı. Ülkemize yönelik ekonomik kaynaklı uluslararası spekülatif hareketler söz konusu olmaktadır. Bunun bir sonucu, mevcut sorunların da etkisiyle, ekonomide olumsuz gelişmelerin yaşanmasıdır. Bazı işverenler bu gelişmeleri gerekçe yaparak oluşan mali yükü çalışanların üstüne bırakmak istemektedir. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ in rakamlarına göre halkın enflasyonu Eylül ayında son iki ay itibariyle yüzde 24,34 oranına ulaştı. Bu durumda Asgari ücret ile değil bir ailenin, bir çalışanın bile harcamaları karşılanamaz durumdadır. Bunun yanında yılsonu itibariyle maaşlarımızdaki gelir vergisi kesintisi de yüzde 27 oranlarına gelmiş, ücretlerimiz hem gelir vergisi hem de enflasyon karşısında kaybolmuştur. Enflasyon farkları da genelde çalışanlara Ocak ve Temmuz aylarında ödendiğinden enflasyon kaybımızı almak için 6 ay beklemekteyiz. Çalışanların bu mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Ayrıca Alt işveren bünyesinde çalışırken 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçirilenler, YHK tarafından bağıtlanan ve süresi Ekim 2020 tarihinde sona erecek sözleşme esas alınarak ücret, mali ve sosyal hakları düzenlenmiştir. Ancak yaşanan hızlı enflasyon sözleşme ile belirlenen ücret ve sosyal yardım ödemelerini aşındırmıştır. Ücretlere altı ayda bir sadece yüzde 4 oranında artış yapılırken, sosyal yardım ödemeleri değişmeyecektir. Asgari ücret farkı ve enflasyon farkı da artık uygulanmayacaktır. Bu kapsamda çalışan işçilerin ücret, mali ve sosyal hakları ile çalışma şartları yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.” dedi
YORUMLAR