Bahar ayının habercisi Çiriş otu tezgâhlarda yerini aldı

Bahar ayının habercisi Çiriş otu tezgâhlarda yerini aldı

25 Mart 2018 - 12:02

Dağlık alanlarda yetişen ve baharın müjdecisi olarak bilinen ve adı şifalı otlar arasında anılan Çiriş,   tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Doğu Anadolu Bölgesi mutfağının vazgeçilmezinden olan ve Erzurum’da da çok tüketile dağlık alanlarda yetişen ve baharın müjdecisi olarak bilinen şifalı otlardan çiriş, tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Çirişin bahar ayının habercisi olduğunu ifade eden esnaf Sait Ayıbasan, dağların yüksek kesimlerinde toplanan ve şifalı olduğunu söyledi.

Ayıbasan,” Her yıl olduğu gibi bu yılda bahar ayının gelmesiyle birlikte dağlardan topladığımız şifalı otların satışını yaparak ailemin geçimini katkı sağlamaya çalışıyorum. Şifalı otlar geçen yıllara göre bu yıl erken çıktı diyebiliriz. Yöremizde çiriş diye isimlendirilen bitki bu mevsimde en çok tüketilen yiyecekler arasında bulunuyor.  Hazmı kolaylaştıran ve ıspanak gibi içinde bolca demir vitamini olan çiriş, yumurtalı, kavurmalı ve çorba şeklinde de sofralarda yer buluyor. Çiriş, her yıl mart ve nisan aylarında yetişiyor. Bu bitki yöremizde yerli ıspanak ve pırasa olarak da adlandırıyor. Ispanak ve pırasa ile yapılan tüm yemeklerin aynısı Çiriş ile de yapılıyor. Bahar ile birlikte sattığımız bu bitkiye vatandaşlar yoğun bir ilgi gösteriyor. Şifalı otlar geçen yıllara göre bu yıl erken çıktı diyebiliriz. Yöremizde çiriş diye isimlendirilen bitki bu mevsimde en çok tüketilen yiyecekler arasında bulunuyor. Çok çeşitli yemekleri yapılan bu bitkinin kilosunu 2TL’den satıyoruz. Çirişin fiyatı önümüzdeki haftalarda üretim arttıkça düşecektir. Satışını yaptığım bu bitkiler bahar mevsiminde benim gibi birçok sayıda işsize ekmek kapısı oluyor.” dedi

ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

İlk bakıldığında pırasaya benzer yaprakları olan çiriş otu, bu nedenle yabani pırasa olarak anılır. Pırasaya oranla daha küçük olmakla birlikte bazı yörelerde güllük diye de adlandırılır. Mevsimsel değişimlere göre Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçek açan çiriş otunun bilinen bir çok faydası bulunmaktadır. Türkiye’de hemen hemen her yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu, Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz’de bolca bulunur. Oldukça lezzetli bir tada sahip olduğu için yemeklerin içinde ve sade olarak yenebilir. Çiriş otunun halk arasında bilinen birçok faydası vardır. Hastalıklar için doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan çiriş otunun iyi geldiği hastalıklar şu şekildedir. Basura iyi gelir. Regl düzensizliğini ortadan kaldırır. Ağrı kesici etkisi vardır. İdrar söktürür. Mesane taşlarına etki eder. Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar. C vitamini kaynağı sağlar. Saç kırana iyi gelir. Egzamayı tedavi eder.

Bu haber 2005 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Öz sağlık iş sendikası Erzurum 2 nolu şube başkanı Oktay Bağaçlı Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı
Öz sağlık iş sendikası Erzurum 2 nolu şube başkanı Oktay...
Erzurum Türk İş Temsilcisi ve Erzurum Demir yol iş sendikası başkanı Yusuf Gökcan'dan Berat Kandili mesajı
Erzurum Türk İş Temsilcisi ve Erzurum Demir yol iş sendikası...
sanalbasin.com üyesidir