Araç tescil işlemleri noterlerde yapılacak

Araç tescil işlemleri noterlerde yapılacak

06 Şubat 2018 - 16:15

Türkiye Noterler Birliği (TNB), Araç Tescil Sistemi (ARTES) projesi ile birlikte bugüne dek Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen araç sicil ve tescil ile ilgili işlemleri hem zamandan hem de paradan tasarruf ederek vatandaşlara sunacak.

Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için emin adımlarla ilerlediği bu yolda Türkiye Noterler Birliği (TNB) de gösterdiği gelişme hamleleri ile işlemleri daha kolay, daha hızlı ve en önemlisi güvenli şekilde yaparak vatandaşlara ciddi kolaylıklar sağlamaya devam 

ediyor. Türkiye Noterler Birliği bu hamlelerinden en yenisi ise hükümetin 180 günlük eylem planı kapsamında ki Araç Tescil Sistemi (ARTES) projesi oldu.

Bu projenin başlaması ile hedeflenen, vatandaşların hem zamandan hem de paradan tasarruf yapabileceğini ifade eden Erzurum Noter Odası Başkanı Mehmet Zeki Umudum,  motorlu araç trafik belgesi, motorlu araç tescil belgesi ve posta ücretiyle birlikte 251 TL olan ücret, Araç Tescil Sistemi projesi kapsamında vatandaşlara 116 TL tasarruf sağlayacağını söyledi.

Umudum,”  1985 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz 2’inci el araç devirlerinin artık 1 Şubat 2018 itibari ile tescillerini de gerçekleştirmekteyiz. Bu projenin başlaması ile hedeflenen, vatandaşlarımız hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilecek. Ayrıca tescil şubelerinde görev yapan polislerimiz de vatandaşımızın güvenliği için sahada daha aktif rol alacak. Hayata geçirilen ARTES projesi kapsamında, bugüne dek Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sayıları 615 ile sınırlı olan tescil bürolarından birisine giderek gerçekleştirilen araç sicil ve tescil işlemleri artık Türkiye’nin dört bir yanında yer alan 1931 Noterlikte yapılabilecek. Vatandaşlar, herhangi bir Noterliğe giderek, anında, tek noktada ve daha az ücret ödeyerek tüm işlemleri halledebilecek. Emniyet Müdürlükleri’nde gerçekleştirilen sistemde, araç tescili sırasında, Motorlu Araç Trafik Belgesi, Motorlu Araç Tescil Belgesi ve posta ücretiyle birlikte 251 TL olan ücret, ARTES projesi kapsamında vatandaşlara 116 TL tasarruf sağlayacak. .Bildiğiniz üzere 1 Şubat 2018 tarihi itibarıyla Noterliklerde yapılmaya başlanan Araç Sicil ve Tescil işlemlerinde; Türkiye genelinde ilk gün 2. el araçta  23 bin 322 adet, sıfır araçta   370 adet, ikinci gün 2. el araçta 26 bin 659, sıfır araçta 685  adet tescil gerçekleşmiş ve vatandaş Tescil Belgesini doğrudan Noterliklerden aldılar.” dedi

MOTORLU ARAÇ TRAFİK BELGESİ KULLANIMDAN KALDIRILDI

Tescil işlemlerinde Noterliklerin görevlendirilmesi ile beraber, ilk adım olarak Motorlu Araç Trafik Belgesi kullanımdan kaldırılırken, tescil belgesi anında Noterliklerde teslim edilebilecek ve bu da posta masrafını ortadan kalkacağını belirten Erzurum Noter Odası Başkanı Mehmet Zeki Umudum,  yeni sistem ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün üzerindeki yük de azaltılmış olacak ve tescil şubelerinde görevli olan 3000 güvenlik görevlisi, vatandaşların güvenliği ve huzuru için sahada daha aktif bir şekilde görev alabileceğini söyledi.

Umudum,”  Tescil işlemlerinde Noterliklerin görevlendirilmesi ile beraber, ilk adım olarak Motorlu Araç Trafik Belgesi kullanımdan kaldırılırken, tescil belgesi anında Noterliklerde teslim edilebilecek ve bu da posta masrafını ortadan kaldıracak. Böylece vatandaşlar, tescil işlemleri için daha az ödeyerek daha hızlı hizmet alabilecek. Yeni sistem ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün üzerindeki yük de azaltılmış olacak ve tescil şubelerinde görevli olan 3000 güvenlik görevlisi, vatandaşların güvenliği ve huzuru için sahada daha aktif bir şekilde görev alabilecek. ARTES projesi, Noterliklerce satışı yapılan ikinci el araçların tescil işlemlerinin de aynı anda Noterliklerde yapılması ile başlayacak. Önceden araç sahipleri, ikinci el araçlarının satışını Noterliklerde yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tescil belgelerinin adreslerine gönderilmesine kadar geçici belge ile araçlarını kullanıyorlardı. “

SIFIR ARAÇLARIN TESCİL İŞLEMLERİ VE  İKİNCİ EL ARAÇLARDA NOTERLİKLERDE YAPILACAK

Araç üzerinde yapılan bir değişikliğin tescil belgesinin düzenlemesi ise bir günden fazla zaman alığını anlatan Erzurum Noter Odası Başkanı Mehmet Zeki Umudum, sıfır araçların tescil işlemleri de, ikinci el araçlarda olduğu gibi  Noterliklerde yapılabildiğini söyledi.

Umudum,” Araç üzerinde yapılan bir değişikliğin tescil belgesinin düzenlemesi ise bir günden fazla zaman alıyordu. ARTES ile devir veya değişiklik işlemi bittiği an, ilgili Noterlikte araç tescil belgesi düzenlenebiliyor ve anında aracın sahibine teslim edilebiliyor. Bu sayede vatandaşlar, tescil belgelerinin gelmesi için posta beklemiyor. Bunun yanı sıra, sıfır araçların tescil işlemleri de, ikinci el araçlarda olduğu gibi, Noterliklerde yapılabiliyor. Vatandaşlara katma değer sağlayan yeni sistemde, çok yakın gelecekte bayiler üzerinden yapılan ilk kayıt işlemleri de ARTES bünyesine dâhil edilebilecek. Böylece araçların satışından, hurdaya ayrılmasına kadar olan bütün tescil işlemleri hukuki güvenliği sağlama görevi bulunan Noterlikler tarafından yapılabilecek, siciller ise TNB tarafından kayıt altında tutulacak.”

Bu haber 1001 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Seyfettin Saka´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
Başkan Yusuf Gökcan´dan Kurban Bayramı mesajı
sanalbasin.com üyesidir