Yem, ot, et ve süt fiyatları her geçen gün artıyor
Yem, ot, et ve süt fiyatlarında sürekli dalgalanmalar yaşanırken bu yaşanan dalgalanmalar fiyatların yükselmesine neden oluyor. Son zamanlarda süt fiyatlarındaki artışın olduğunu ifade eden Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, yem, ot, et ve...
Yem, ot, et ve süt fiyatlarında sürekli dalgalanmalar yaşanırken bu yaşanan dalgalanmalar fiyatların yükselmesine neden oluyor.
Son zamanlarda süt fiyatlarındaki artışın olduğunu ifade eden Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, yem, ot, et ve süt fiyatlarındaki artışın nedenin aracılar olduğunu bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuyla ilgili geniş çaplı araştırma ve denetleme yapılması gerektiğini söyledi.Yıldırım,” Ülkemizde Tarım ve Hayvancılık piyasasında sürekli dalgalanmalar yaşanıyor. Yem, ot, et ve süt fiyatlarında sürekli dalgalanmalar var ve sürekli ise haksızlık yaşanıyor. Mandıracı aldığı sütü köylüden aldığı fiyata çok üstünde tüketiciye satışı yapıyor. Burada aracılar süt fiyatlarını yükseltiyor. Bunlarla alakalı geniş çaplı denetleme yapılmasını istiyoruz. Bu işi yapan emek veren köylümüz ve tüketicimiz mağdur oluyor. Tarım ve hayvancılık ürünlerindeki fiyatlarında oynama oluyor. Fiyatlar hep yükseltiliyor. Bakanlığımızın bunla ilgili çok geniş araştırma yapmasını denetlemesini istiyoruz. Süt desteklemelerindeki kesintilerin çiftçiyi zora sokuyor. Çiftçilerimize verilen süt desteklemelerindeki kesinti yapılması çiftçilerimizi mağdur ediyor. Girdiler pahalanıyor, ürünler para etmiyor. Verilen süt desteklemelerinin yarısını SGK, Bağkur veya Fona kesiliyor. Ödenen primler, içinde çiftçilerin de olduğu vergi ödeyenlerce karşılanırken, şirketler istediği gibi süt fiyatlarını kırpabilmektedirler. Primler aslında şirketlerin kasasına gitmektedir. Dolayısıyla yapılması gereken çiftçi lehine bir ekonomik güç yaratmaktır. Çiftçimiz kendi emeğine karşılık eline geçen değerin, asgari ücretin bile çok altına düştüğünü görür. Bu durumda çiftçi aşırı bir emek sömürüsü altındadır. Özellikle geçimini hayvancılıkla sağlaya besicilerimiz hayvanlarını köy içerisinde bulunduramayacakları konusunda oldukça endişeli. Çiftçinin de hali içler acısı, mazot ve gübre fiyatları başını almış giderken birde süt para etmeyince bu çiftçimiz neyle hayatını sürdürecek. Artık dünyada ucuz ürün yoktur ve ülke içi üretimin mutlaka artırılması gerekmektedir. Üretim açığını kapatmak ve arz güvencesini sağlamak için; üretimdeki yapısal sorunlar çözümlenmeli, üreticiler tatminkâr ölçülerde desteklenmeli, piyasa düzenleri ile fiyat istikrarı sağlanmalı ve üreticiler önünü görebilir ve yatırım kabiliyetlerini geliştirebilir noktaya getirilmelidir. Tarım Bakanlığı nasıl Tarımda iş makinelerine destek veriyordu ise süt sektörünü desteklemesi lazım. Ancak bu şekilde süt sektörü gelişir.” dedi.