Türk İş Sendikasına bağlı 14 sendikadan toplu basın açıklaması yaptılar
Türk İş Konfederasyonuna bağlı Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanlığının ve Yol İş Sendikası 1. Nolu Şube Başkanlığının ortaklaşa düzenlemiş olduğu basın toplantısında 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname hakkında açıklama yapıldı.
Özel İdareler ‘de taşeron yanında çalışan işçilerin kadroya alınmamaları, buralarda 5 ay 29 gün çalışan işçilerin ise çalışma sürelerinin 4 ay uzatılma hakkından yoksun bırakılması işçileri hüsrana uğrattığını ifade eden Yol İş Sendikası 1. Nolu Şube Başkanı İ. Hakkı Kasil, kadroya geçişte taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrım yaratılması tüm çalışanları aileleri ile birlikte üzdüğünü söyledi.
Kasil,” Olağan Üstü Hal Kapsamında yayımlanan “696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname” ile kamu kurum ve kuruluşlarının taşeronlarının çalıştırdığı işçiler ve Devlet Memurları Kanunu uyarınca 4/B, 4/C kapsamında çalışan işçilerin, kadroya geçirilmesi memnuniyet yaratmıştır. Ancak söz konusu Kararname ile; Karayolları Genel Müdürlüğünde asıl işin bir parçası olan yol bakım ve yama hizmetleri, karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri anahtar teslimi olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin, Tünel İşletmeciliğinde tünellerin bakım ve hizmetlerini yapan işçiler ile müşavirlik hizmeti altında tünellerdeki HGS dahil her türlü işleri yapan işçilerin, köylere hizmet götürmek için Kanunla kurulmuş Köye Hizmet Götürme Birliklerindeki çalışan işçilerin kapsam dışı bırakılmaları, Özel İdareler ‘de taşeron yanında çalışan işçilerin kadroya alınmamaları, buralarda 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizin ise çalışma sürelerinin 4 ay uzatılma hakkından yoksun bırakılması, bu işçi kardeşlerimizi hüsrana uğratmıştır. Kadroya geçişte taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrım yaratılması tüm çalışanları aileleri ile birlikte üzmüştür. Kararname ile yapılan düzenlemenin yarattığı diğer bir endişede, taşeron işçilerin kadrolarına geçirildikleri kurumun yaptığı asıl işe göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tescil edilmiş olan dosyadan Kuruma bildirilmeleri yerine, kadroya geçecek her bir işçinin yaptığı işin koluna göre ayrı bir bağımsız işyeri tescil edilerek o dosyadan kuruma bildirilmesidir. Böyle bir uygulamanın gereksiz yere sendikalar arasında sürtüşmelere neden olabileceği gibi, giderek farklı uygulamaların yaratacağı huzursuzlukların çıkmasına ve bu durumun giderek çalışma barışının bozulmasına neden olacağı açıktır. Oysaki Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, böyle bir ortamın oluşmaması, aynı işyerinde asıl işin yanında birden çok yapılan yardımcı işler için ayrı bağımsız işyerinin tesciline imkan tanımamış, tüm yardımcı işlerde çalışanların ayrımsız olarak asıl iş koluna göre tescil edilen işyeri dosyasından Kurum’a bildirilmesini ve sendikal örgütlenmenin de buna göre oluşmasını hükme bağlamıştır.” dedi
HAKLI TALEPLER DİKKATE ALINSIN
Taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrımcılık yaratan ve adil olmayan bu düzenlemelerin değiştirilmesi gerektiğini belirten Yol İş Sendikası 1. Nolu Şube Başkanı İ. Hakkı Kasil, haklı taleplerin dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Kasil,”Taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrımcılık yaratan ve adil olmayan bu düzenlemelerin değiştirilerek, tüm taşeron işçilerinin, başlangıçta Hükümetimiz tarafından açıklandığı gibi kapsama alınması biz işçilerin başta Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Sayın Başbakanımız ile Hükümetimizden beklentimizdir. Bizde haklı Taleplerimizin dikkate alınarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nde muvazaalı olarak asıl işin bir parçası olan anahtar teslimi işlerde, Köye Hizmet Birlikleri’nde, Taşeron yanında çalışan işçi arkadaşlarımızın kurumlarının kadrolarına geçirileceğine, Özel İdareler ’de taşeron yanında çalışan işçilerin şirket marifetiyle değil doğrudan kadroya alınacaklarına, buralarda 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizin ise çalışma sürelerinin 4 ay uzatılma hakkından yararlandırılacaklarına ve ilgili kurumların kadrolarına geçirilen işçilerin, kadrolarına geçtikleri kurumların tescilli oldukları asıl işyeri dosyası üzerinden tescillerinin yapılarak buna göre sendikal örgütlenmelerine imkan sağlanıp, çalışma barışının bozulmasını önleyeceği düzenlemenin yapılacağına inancımızı değerli basın mensuplarımızın ve kamuoyunun bilgilerine sunarız.”