Taşhan esnaf ise yaz ayında rahat bir nefes aldı

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Taşhan Rüstempaşa Bedestenine klima sistemi yapılırken Taşhan esnaf ise yaz ayında rahat bir nefes aldı. Kapalı çarşıda yılların özlemi gerçekleşirken, alışveriş hem esnaf hem ise vatandaşlar için daha konforlu hale...

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Taşhan Rüstempaşa Bedestenine klima sistemi yapılırken Taşhan esnaf ise yaz ayında rahat bir nefes aldı.

Kapalı çarşıda yılların özlemi gerçekleşirken, alışveriş hem esnaf hem ise vatandaşlar için daha konforlu hale geldi.

Taşhan esnafının istediği Taşhan Rüstempaşa çarşısının üst taraftaki camların kapatılması ve 

fotoselli kapıların yaptırılması gerektiğini ifade eden esnaf, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan klima sistemi için de teşekkür etti.

Esnaf,”  Taşhan Rüstempaşa çarşısına Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından klima sistemi yaptırıldı bizim isteğimiz üst taraftaki camların kapatılması ve fotoselli kapıların yaptırılmasını istiyoruz. Bu konuyu Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşeceğiz.  Klima sistemlerimizin de devreye girmesiyle büyük alışveriş merkezlerinde sağlanan konforu yakalamış oldu.  Buraya alışveriş için gelen hem vatandaş hem ise esnaf açısından daha iyi olduğunu söyle biliriz.  Bu anlamda Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz,” ifadelerini kullandılar.

Öte yandan Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Taşhan esnafının istediği Taşhan Rüstempaşa  çarşısının üst taraftaki camların kapatılması ve fotoselli  kapıların yaptırılması isteğine  Anıtılar Kurulu kararın aldığı karar ile uygun görülmediğini Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu konu üzerinde çalışma başlatılacağını söylediler.

RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI  TAŞHAN TARİHÇESİ

Rüstem Paşa Kervansarayı; Taşhan adıyla da anılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında yaptırılmıştır. Yapı, Osmanlı kervansaray mimarisinin şaheser örneklerinden biridir. Burası yolcuların gece ve gündüz her çeşit ihtiyaçlarının karşılandığı yerdi. Rüstem Paşa Kervansarayın da imarethane, mescit, dinlenme yeri, bezirgân dükkânları, deve, eşek, öküz, manda ve atların bağlandığı bölümler yapılmıştır. Ancak, bunların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır. Batıya bakan beşik tonozlu giriş kapısı üzerindeki kitabede, Erzurum’un serhat şehri olması dolayısıyla, buraya “ribat” denildiği dikkat çekmektedir. Ribatlar, sınırları korumak amacıyla içerisinde 40-50 civarında akıncı birliğinin bulunduğu bir çeşit ileri karakol binalarıdır. Osmanlı imparatorluğu sınırlarının zamanla Tiflis’e ve Hazar Denizi’ne kadar genişlemesiyle buraya; konak, barınak, ahır ve alışveriş merkezi özellikleri kazandırılmıştır. Rüstem Paşa Kervansarayı, dikdörtgen bir avlu çevresinde, kesme taştan yapılmış revakların arkasına sıralanmış odalardan oluşan iki katlı bir yapıdır. Doğu ve batı yönünde sivri kemerli ve tonozlu iki kapıdan girilen avlunun çevresinde 32 oda bulunmaktadır. Üst katta koridor çevresinde sıralanmış basık tonozlu odalar bulunmaktadır. Buradaki süslemeler daha sonra yapılmıştır. 1965 yılında önemli bir restorasyon geçiren kervansarayın batıya bakan ön cephesi, hafif ileri taşırılmış, altta beşik tonozlu derin bir giriş, üstte de kervansaray yöneticisine ait bir oda bırakılmıştır. Kervansaray, günümüzde Oltu taşı esnafının imalat ve satış yeri olarak hizmet vermektedir. Oltu taşından yapılmış, başta tespih, yüzük, gerdanlık olmak üzere, onlarca çeşit hediyelik eşyanın satışı burada yapılmaktadır.