Semaver satışları başladı

Yaz mevsiminin yüzünü göstermesiyle birlikte Kavaflar Çarşısı’ndaki çekiç sesleri çoğaldı. Semaverlerin yapımı için kolları sıvayan ustalar, birbirleriyle adeta yarış halindeler.

Havaların ısınmaya başlamasıyla piknik sezonun yavaş yavaş açılması nedeniyle semaver satışlarının başladığını ifade eden semaver satıcısı Abdurrahman Sincar, vatandaşlar daha çok mangallı semaverleri tercih ettiğini söyledi.

Sincar,” Yaz  sezonunda soba satışı olmaması nedeniyle dükkânımızda çeşitli semaverlerin satışını yapıyoruz. Özellikle yaz aylarında piknikçiler bütçelerine göre mangal çeşitlerini ve semaver çeşitlerini tercih ediyor. Çok kaliteli ve daha uzun ömürlü olanların fiyatı biraz yüksek haliyle onları alanlar azınlıkta, çoğu vatandaş ucuz olanı tercih ediyor. Bu çarşıda malzememizi Ocak ayında alırız, Şubat ayında dinlenir, Mart ve Nisan ayında bol bol imalat yaparız. Ondan sonra da yaz boyunca hem dinlenir, hem satış yaparız. Erzurum’da vatandaşlar artık klasik semaverlerden satın almak yerine, iki parça halindeki mangal semaverleri daha çok tercih ediyor. Erzurumlu semaverci ustalarının mucidi olduğu bu yeni ürünler, hem çay, hem de et pişirmek için kullanılabiliyor. Bu yüzden piknikçilerin tercihleri, mangallı semaverden yana oluyor.  Bundan 10 yıl öncesine kadar Erzurum’dan başka hiçbir ilde semaver imalatı yapılmazdı. Bu yüzden şehir dışından bile sipariş alırdık. Ama şimdi o kapı da bize kapandı. Artık Türkiye’nin hemen her yerinde semaver imalatı yapıldığı için iş hacmimiz de küçüldü. Semaveri kışın hazırlar, yazın satarız. İlkbaharla birlikte Temmuz ayının sonuna kadar satışlarımız devam eder. Ancak halkımızı da uyarmak istiyorum. Bazı illerden getirilip Erzurum’da satılan teneke semaverler var. Birkaç lira daha ucuz diye bu kalitesiz semaverleri almasınlar.   Normal bir kış sezonunu geride bıraktık ve yaz sezonuna giriyoruz. Satışlarımız yavaş yavaş başladı. İnşallah bu bizim için hayırlı olur. Halkımız semaver yakmayı sevdiği için özellikle semaver satışları çok iyi gidiyor.  Güneşli günlerde satışlarımız daha iyi gidiyor. İşlerimizin kötüye gittiği zamanlarda kendimizi sadece bu işle sınırlandırmıyoruz.”  dedi.