Şeker İş'ten özelleştirme tepkisi

Erzurum Şeker Fabrikasının ’da aralarında bulunduğu 14 Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine karar verildi.

696 sayılı kararname ile şeker kurumu kapatıldı, akabinde Ilıca Şeker Fabrikası’nın da içinde olduğu 14 fabrikanın satışı gündeme geldi.  Şeker İş Sendikası’nın öncülüğünde fabrika önünde toplanan işçiler kapatma kararını protesto ettiler.  Sendika üyeleri kapatma kararına karşı pankartlar açtılar.

Şeker fabrikaları devletle halk arasında köprü görevi yapan devlete ait bacası tüten katma değeri yaygın olan her kesime fayda sağlayan stratejik bir ürün olan tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşu olduğunu ifade eden Erzurum Şeker-İş Sendikası Başkanı Metin Keskin, Erzurum şeker fabrikası yıllık bazda Erzurum ekonomisine 250, 300 milyon ekonomik girdi temin eden 209 kadrolu 118 geçici işçisi ile beraber kampanya dönemi 400 kampanya dışında 120 taşeron işçisiyle istihdam sağlayan 3 ilde 8 bin aktif çiftçiyi, besiciyi, nakliyeciyi ve yem sanayiciyi ayakta tutan bir kuruluş olduğunu söyledi.

Keskin, ”Şeker fabrikaları devletle halk arasında köprü görevi yapan devlete ait bacası tüten katma değeri yaygın olan her kesime fayda sağlayan stratejik bir ürün olan tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşudur.  696 sayılı kararname ile şeker kurumu kapatıldı akabinde Erzurum şeker fabrikasının da içinde olduğu 14 fabrikanın satışı gündeme geldi. Erzurum şeker fabrikası yıllık bazda Erzurum ekonomisine 250, 300 milyon ekonomik girdi temin eden 209 kadrolu 118 geçici işçisi ile beraber kampanya dönemi 400 kampanya dışında 120 taşeron işçisiyle istihdam sağlayan 3 ilde 8 bin aktif çiftçiyi, besiciyi, nakliyeciyi ve yem sanayiciyi ayakta tutan bir kuruluştur.” dedi

ERZURUM NAKLİYECİ ÇALIŞANI MAĞDUR OLACAK

Şeker fabrikası satılırsa özel sektör kar amaçlı olduğu için kendi araç filosunu oluşturup kampanya döneminde yaklaşık 1 milyon tonluk nakliye işini kendi yaparak yılda 3 ay iş yapan Erzurum nakliyeci çalışanının büyük bir kısmını mağdur olacağını belirten Erzurum Şeker-İş Sendikası Başkanı Metin Keskin,  Erzurum esnafının 250 milyonluk katma değerden mahrum kalacağını söyledi.

Keskin,” Bu fabrika satılırsa: özel sektör kar amaçlı olduğu için kendi araç filosunu oluşturup kampanya döneminde yaklaşık 1 milyon tonluk nakliye işini kendi yaparak yılda 3 ay iş yapan Erzurum nakliyeci çalışanının büyük bir kısmını mağdur eder, melas ve küspe fiyatları artar dolayısıyla besici zarar görür. Bu durumdan sadece fabrikayı alan kişiler kazanır. Fabrikayı alanlar 5 yıl üretim şartı olsa dahi 1 yıl üretim yapıp diğer yıllar yapmadığı takdirde caydırıcılığı nedir. 350 bin ton kotayı iç Anadolu’daki büyük fabrikalara satarak Erzurum Fabrikasını kapatarak çiftçilere,  nakliyecilere, besicilere, yem sanayicilerine ve çalışanlara kesimlere büyük zarar verir.  Erzurum esnafını 250 Milyonluk katma değerden mahrum bırakır.  Sadece bununla kalmaz Nişasta bazlı tatlandırıcılar piyasaya sürülür ve sağlığımız tehdit eden tatlandırıcıların önü açılır. Erzincan fabrikasında satılanlar içerisinde olup alan şahıs Fabrikanın kapasitesini artırır. Erzincan’ın Çayırlı ve Mercan ilçeleri yaklaşık 230 bin ton şeker pancarını Erzurum’a vermektedir. Bu ilçelerin pancarını Erzincan’a verdiği zaman Erzurum Fabrikası 100 bin ton pancarla çalışmaz kapanır. Çiftçiye fazla ücret versen maliyet artar rekabet etme şansı olmaz. Stratejik  bir ürün olan şeker pancarının üretiminin devamını temin etmezsek bu durumda sadece ABD’nin eski Başkanı George Bush babasının da ortak olduğu  NBŞ (Nişasta  bazlı şeker) üreten CARGİL Firması karlı çıkar. Bunları dikkate aldığımızda Hükümetimizin bir an evvel alınan bu karardan dönmesini arzu ederiz.”