Ramazan ayına girilmesine günler kala kırmızı etin fiyatı polemik konusu oldu
Ramazan ayına girilmesine günler kala iftar ve sahur sofralarının protein kaynaklarından biri olan kırmızı etin fiyatı polemik konusu oldu.
Ramazan ayına girilmesine günler kala iftar ve sahur sofralarının protein kaynaklarından biri olan kırmızı etin fiyatı polemik konusu oldu.
Kasaplar, tüketimle birlikte et fiyatlarının artacağı iddialarını “fırsatçılık” olarak nitelendirdi.
Piyasada çok ciddi bir oyun oynandığını ifade eden Kasap İşletmecisi Gökhan Özulus, bu işi fırsatçıların eline bırakılmaması gerektiğini söylediler.
Özulus, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et süt Kurumu aracılığıyla Avrupa ülkelerinden hayvan ithalatı yapıyor. Ancak yurt dışından getirilen bu maldan daha çok büyük besici yararlanıyor. Hâlbuki küçük besici de yararlanabilmeli. Ayrıca bu ithalat işi tüccar kanalıyla yapılmalı. Tabii ki ithalat yine belirlenen ölçüde yapılmalı ama tüccar aracılığıyla yapılmalı. Piyasada çok ciddi bir oyun oynandığını, en büyük mağduriyeti üretici ve tüketicinin yaşanıyor. Bu işi fırsatçıların eline bırakmamak gerekiyor. Her Ramazan ayında ette bu tür polemikler yaşanıyor. Ülkemizde et fiyatları uzunca bir süredir gündemi meşgul etmektedir. Bunun vatandaşa yansıması ise daha da vahim bir sonuca erişmiştir. Et fiyatlarını vatandaş için daha uygun hale getirmek için bir takım kararlar alınmış ve uygulamaya geçilmiştir. Kasap esnafı olarak vatandaşımızın uygun fiyatla ete ulaşması ve piyasanın devamlılığı, tüketicinin küstürülmemesi uğruna alternatif çözümler ürettik, zorlukların göğüslenmesi için elimizden gelen katkıyı yaptık. Ana konusu et fiyatlarındaki yükseliş ve dengesizlik olan bu meselede, üreticinin ve esnafın temel problemi önünü görememesidir. Bu sorunların çözümü konusunda alınan tedbirlerin en önemlisi besilik ve damızlık hayvan ithalatı olmuştur. Ülkemizde hayvan sayısının azalmasıyla başlayan süreçte öncelikle besilik ihtiyacının temini ve ardından kaliteli damızlıkların getirilmesi yoluyla çözüm aranmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bir an önce fiyatlarla ilgili tedbirleri alması, damızlık hayvan ithalatında planlı ve beklenmedik problemlere karşı vatandaşı koruyacak sistemi kurması gerekir. Sağlıklı ete erişime yardımcı olmak için bazı uygulamaların üzerindeki bürokrasi yükünü azaltması, fırsatçıların önüne geçilmesi konusunda politika üretmesi gerekmektedir. Bakanlığın bu politikasından bir an önce dönerek damızlık ithalatı yönünde üreticinin önünü açması ve yardımcı olması gerekmektedir. Et piyasası manasında hiçbir ülkeye benzemeyen ve ciddi bir kesimin gelir elde ettiği bu sektörün problemlerinin çözülmesi gerekir, bu ülkemiz refahı açısından çok büyük önem taşıyor.” dedi.