Müzik aletleri satışlarında artış yaşanıyor

Geçmiş yıllara göre müzik aletleri satışlarında artış yaşandığını ifade eden müzik aletleri işletmecisi Ümit Narmanlı, insanların sanata ilgi göstermesi kendilerini memnun etiğini söyledi.

Narmanlı,” Müzik aletleri satışlarımızda artış yaşanıyor. Müzik aletleri sezonluktur. Her geçen gün müzik aletlerine rağbet var. Geçmiş yıllara göre artış oluyor. Müzik aletleri fiyatlarında artış oldu.  Geçen yıl 160 TL’ye sattığımız sazı bu yıl 225TL’ye yükseldi.  Bağlama, Anadolu kültürünün değişmez bir parçası ve deyim yerindeyse sembolüdür. Gitar ise, daha çok batı müziğine ait bir enstrümandır. Erzurum’da bağlamaya gösterilen ilginin fazla olması, ilimizde müzik kültürünün Anadolu çizgisinden şaşmadığını gösteriyor. Erzurum’da son yıllarda hem devlet, hem de özel sektör eliyle çok sayıda müzik kursu açıldı, yenileri açılmaya da devam ediyor. Kurslara gösterilen ilgi, haliyle müzik aletleri ihtiyacını da doğuruyor. Satışlarımız da mandolin, bağlama, elektrosaz, klasik gitar, akustik gitar, elektrogitar, darbuka, klarnet ney, ud, flüt, kaval, yan fülüt, kaval, keman, davul her türlü müzik aleti bulunur. Bağlama ve gitar şu an ağırlıkta en çok sattığımız müzik aletleridir. Hemen hemen her okulda ilkokul çağından itibaren flüt, gitar, keman, piyano gibi enstrüman dersleri verilmeye başlanıyor. Bunun dışında üniversitelerin konservatuar ve güzel sanatlar bölümleri de müziğe duyulan ilgiyi artırırken müziğin daha profesyonel bir şekilde ifade ettirilmesini sağlıyor. Müziğe ve çalgı aletlerine ilgi her gün biraz daha artıyor. Bu artışın en büyük payını halk eğitim merkezleri, belediyelerin açtığı kurslar oluşturuyor. İnsanların bu sanata ilgi göstermesi bizi memnun ediyor.” dedi

MÜZİK ALETLERİNE İLGİ ARTTIYOR

Müziğe ve müzik aletlerine olan ilginin gün geçtikçe arttığını belirten Narmanlı, iyi bir saz tınısından ve malzemesinden hemen anlaşıldığını söyledi.

Narmanlı,” Bizim satışlarımızda iyi çok şükür buraya geliyorlar bağlamayı inceliyorlar teknik soru soruyorlar, ürünleri almasalar dahi bizi bu denli ilgi göstermeleri bizleri memnun ediyor. Sazların normali zaten bellidir. Yapılan malzeme ve ustası da bellidir. İyi bir saz tınısından ve malzemesinden hemen anlaşılır. Sazın ağırlığı ve sapı çok önemlidir. Saz çeşitleri de vardır. Oyma sazlar, yaprak sazlar, vernikli saz çeşitleri bulunmaktadır. En güzel saz çeşidi oyma türüdür. Genelde oyma sazlar dut ağacından yapılır. Karadut mesela orijinaldir. Saz için önemli olan ağacın tümden kuru olması gerekiyor. Yaş ağaçtan iyi bir saz ortaya çıkmaz.”