Kurbanlık fiyatlarında artış yaşanmadı

Kurbanlık fiyatlarında artış yaşanmazken yem fiyatlarında yüzde 30 artış yaşandı.

Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla ayını fiyatlarla satıldığını ifade eden Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, yem fiyatlarında son yıllarda ciddi oranında zam gördüğünü hayvan üreticisi çok ciddi bir şekilde zarar ettiğini söyledi.

Yıldırım,”  Kurbanlık fiyatlarında artış olmadı. Fiyatlar geçen yıla aynı fiyatlara satılıyor. Bunun yanı sıra tam tersi söylemiş yem fiyatlarında artış yaşandı. Geçen sene yemin fiyatı 50TL iken şuanda yem fiyatları 70TL’ye satılıyor. Yem fiyatlarında yüzde 30 artış yaşandı. Hayvan üreticisi çok ciddi bir şekilde zarar ediyor.  Şuanda besi döneminde bir hayvanın günlük yem masrafı 20TL şuanda çok ciddi bir manada sıkıntı yaşıyor.  Yem fiyatları son yıllarda ciddi oranında zam gördü. Bende bir üreticiyim. Üretici yem alamıyor. Kuru samanla hayvanını beslemeye çalışıyor. Yem fiyatlarına kesinlikle müdahale gerekiyor. Yeme gelecek küçük bir zam tüketiciye ulaşan ürünlerde önemli zamları da tetikliyor. Kırmızı et, süt, peynir gibi ürünlere de otomatik zam geliyor. Tabi bu süreçte üretici kesinlikle kazanamıyor. “ dedi

YEM FİYATLARININ ARTMASINDAN DOLAYI ÇİFTÇİLER MAĞDUR

Tarım ve hayvancılıkta yem fiyatlarının artmasından dolayı çiftçiler mağdur olduğunu belirten Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, yem fiyatlarının aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım,” Özellikle küçük çapta üreticilik yapan aileler bu alanda en çok zarara uğrayan kesimleri oluşturuyor.  Yıllardan beri ülkemizde hayvan fiyatlarının sürekli artışından dolayı algı oluştu burada hata yapılıyor.  Erzurum’da tarım ve hayvancılıkta yem fiyatlarının artmasından dolayı çiftçiler mağdur oluyor.  Erzurum tarım ve hayvancılık şehridir. Gelinen noktada Erzurum çiftçisi zor durumdadır. Tarım sektörünün ilimiz için vazgeçilmezi arasındadır. Bu çalışmaların mutlak anlamda bir veya birkaç kurumun işbirliği,  ortak akıl ve çalışma çizgisinde olması gerekir. İl genelinde hayvansal üretimde verim düşüktür. Hayvansal gelirin artırılması, verimliliğin artırılmasının yanı sıra, değeri yüksek, pazarda avantajlı konumda olan ürünlerin üretimi ile mümkündür. Bugün yem fiyatları 70,80TL’ye yükselmiştir. Bu yem fiyatlarının yükselmesi neden kaynaklanıyor? Devletimizin buna müdahale etmemesinden kaynaklanıyor.  Eğer devlet yem fabrikaları kurulur ise hem devletimiz hem çiftçimiz kazançlı olacaktır. Et fiyatlarını artış deniliyor ancak yem fiyatlarının arttığını söyleyen yok.  Yeni bakanımızdan isteğimiz bu yem fiyatlarına el atılmasını istiyoruz. Yem fiyatlarına müdahale yapılmasını istiyoruz.”