Kitap satışlarında düşüklük yaşanmadı

Üniversite öğrencilerinin Erzurum’dan ayrılmasından sonra kitap satışlarında düşüş yaşanması beklenirken, söz konusu düşüşün geçmiş yıllara göre çok az olduğu öğrenildi.

Her geçen yıl daha da kitap seven bir şehir olan Erzurum’da gurbetçiler sektöre canlılık getirdi.

Kitap satışlarına büyük bir etki yapan üniversite öğrencilerinin, yaz tatiliyle beraber memleketlerine gitmesine rağmen kitap evlerinde satışlar düşmedi.

Birçok kitap evi, yaz mevsiminde de kitapseverlere en özel kitaplarla hizmet vermeye devam ediyor. Yaz aylarında kitap satışları hakkında bilgiler veren Sahaf Ebubekir Ürkmez, kitap satışlarının üniversite öğrencileriyle doğru orantılı olduğunu fakat bu yaz ayında öğrencilerin büyük bir kısmının gitmesine rağmen satışların iyi derece devam ettiğini ifade etti.

Ürkmez, “Bir kişi ilgi duymadığı veya işiyle-hayatıyla ilgisi olmayan bir kitap okuduğu zaman, bir anda kitap okumaktan soğuyabilir. Kitap okumanın alışkanlık haline gelmesi için, kişinin sıkılmayacağı, zevkle okuyacağı kitapları seçmesi gerekiyor. Bu da, kişinin ilgi duyduğu bir alana ait kitap okumasıyla olur. Bir çocuğun kitap okumasını sevmesi için annesinin, babasının kitap okuduğunu görmesi gerekiyor. Bir anne ve baba, çocuğunun daha parlak bir geleceğe sahip olması için çocuğunu kitap okumaya yönlendirmesi, teşvik etmesi ve bunu kendisinin de yapması gerekiyor. Kitap okuyan bir çocuk ile kitap okumayan bir çocuk arasında dağlar kadar fark vardır. Çocuğun eğitimindeki geleceği de okuduğu kitap sayısına bağlıdır. Şuan Türkiye’de yapılan tüm sınavlar, anlama ve yorumlama üzerine kurulmuş durumda. Yani bu da demek oluyor ki, en çok kitap okuyan en başarılı olmaya en yakın olandır. Kimi insanlar yorgunluğu bahane ederek kitap okumuyor. Beden yorgun olabilir ama beyinin böyle bir lüksü yok. Beyin yorulmaz. Beynimiz öyle büyük bir nimettir ki bilgi almada sınırı yoktur. Kitap okuyanın bakış açısı değişir, kelime haznesi gelişir, bilgisi artar.”