iki firma Helal Gıda sertifikası almak için başvuru yaptı
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Doğu Anadolu Bölge Koordinatörlüğüne iki firma Helal Gıda sertifikası almak için başvuru yaptı. Helal Gıda İslami kurallar dahilinde tüketilmesine izin verilen ve Helal Gıda Genel Kılavuzu standardında verilen kurallara uygun...
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Doğu Anadolu Bölge Koordinatörlüğüne iki firma Helal Gıda sertifikası almak için başvuru yaptı.
Helal Gıda İslami kurallar dahilinde tüketilmesine izin verilen ve Helal Gıda Genel Kılavuzu standardında verilen kurallara uygun olan yiyecek ve içecekler olduğunu ifade eden Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü İbrahim Seyhan, bu belge TSE’den Helal Uygunluk Belgesine sahip olup, kuruluş tarafından ayrıca talep edilmesi halinde belirli bir miktar ve partiye esas olmak üzere TSE Uzmanlarınca üretim yerinde yapılan tespitler neticesinde düzenlendiğini söyledi.
Seyhan,” İnsanoğlu, günümüzde vazgeçilmezi olan beslenmede artık kültür, inanç ve beslenme tarzlarına göre seçici olmak, gerçek bir gıda denetçisi olmak durumundadır. Helal Gıda İslami kurallar dahilinde tüketilmesine izin verilen ve Helal Gıda Genel Kılavuzu standardında verilen kurallara uygun olan yiyecek ve içeceklerdir. Helal Uygunluk Belgelendirmesi sağlıklı yaşam için üreticinin ne ürettiğinin, tüketicinin de ne tükettiğinin farkına varmasını, denetim mekanizmalarının çalışmasını, etiketlerdeki beyan ile gerçekteki içerik tutarlılığının ve analiz kabiliyetinin artmasını sağlamaktadır. Tüketiciye sunulan ürünlerdeki beyanların doğruluğu ile ürünlerin kaynağında helal olmayan unsurlar kesim hakkında bilgi sağlamaktadır. Enstitümüzün, Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte yürüttüğü belgelendirme süreci tüketici ve üretici için güven oluşturmaktadır. Dini, ilmi, vicdani boyutu olan helal gıda faaliyetleri; temel değerlerin korunması bakımından önemli olup, çiftlikten çatala uzanan, hatta piyasa denetimini de içine alan zincirin her halkasını sağlamlaştırmak için ürünün hangi aşamalardan geçerek üretildiği, üretim ortamı, ürünün nelerden oluştuğu, kaynağı, etiket-içerik tutarlılığını ortaya koymalı ve beklentileri karşılamalıdır. Dolayısıyla gıdaların, üretim, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde güvenilir beslenme imkânı sunması son derece önemlidir. Sonuç olarak, helal konusunda standartları geliştirerek ve güvenilir bir belgelendirme mekanizması oluşturarak; helal, sağlıklı ve hijyenik üretim ve tüketim için uluslararası ticaretin ve işbirliğinin gelişimine fırsat sunuyor. “ dedi.