'Gübre Takip Sistemi' uygulamada
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, tarımda kullanılan gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına ilişkin gerekli usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan piyasaya arz edilen gübrelerin izlenmesine yönelik tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tarım İl Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde Erzurum, Erzincan, Iğdır, Ağrı, Kars, Ardahan illerinde faaliyet gösteren gübre bayilerine yönelik Gübre Takip sistemi Uygulamasına ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ferhat Han, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fethi Akman, teknik personeller ve Erzurum’ un yanı sıra Erzincan, Iğdır, Ağrı, Kars, Ardahan İllerimizden gelen 155 adet gübre bayisi temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, çiftçilerin ve gübre bayilerinin bu yeni sisteme adapte olabilmeleri için bir dizi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Akar,“Piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına yönelik olarak, ülke tarımında kullanılan gübrelerin taklit, tağşiş ve sahteciliğin önlenerek dağıtımının amacına uygun yapılması, güvenli şekilde kullanılması ve bu anlamda tarımsal verimliliği artırıp yanlış gübre kullanımın önlenmesi ile gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınabilmesi amacıyla uzun süredir yapılan çalışmalar sonucunda kurulan ‘gübre takip sistemi’ 1 Ocak 2018 tarihi itibari ile devreye girecektir. Çiftçilerimizin ve gübre bayilerimizin bu yeni sisteme adapte olabilmeleri için bir dizi çalışmalar yürütülmektedir. Bu toplantımızda bu çalışmalarımızdan sadece bir tanesidir. Tarım il ve ilçe Müdürlüklerimizde gübre konusunda görevli teknik elemanlar bilgilendirme ve denetim çalışmalarına devam edeceklerdir.” dedi.
GÜBREDE YÜZDE 100 İZLENEBİLİRLİĞİN ÖNEMİ
Gübrede Yüzde 100 İzlenebilirliğin önemine dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar: “ Başta güvenlik olmak üzere, taklit, tağşiş ve sahteciliğin önlenerek yüzde 100 izlenebilirlik sağlanacak. Böylelikle hem üretici firmanın hem satış yapan bayilerin hem de çiftçilerimizin hakları korunmuş olacak. 2018 yılının çiftçilerimiz ve sizler için bol kazançlı bir yıl olmasını ve bu toplantının bilgilenme açısından verimli geçmesini diler katılım ve katkılarından dolayı herkese teşekkür ederim.” şeklinde konuştu
Yapılan toplantı; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fethi Akman tarafından yapılan gübre takip sisteminin tanıtımının yapıldığı sunumla devam etti. Sunumun ardından soru ve cevap kısmı ile toplantı sona erdi.