Erzurum'da son zamanlarda tarihi eserler in onarımı ile yapılan çalışmaların tarihi ve kültürel değerlere ilgi her geçen gün artırıyor.

Erzurum’da geçmiş yıllara göre tarihi esrelere sahip çıkıldığını ifade eden Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal,  tarihi eserler bir ülkenin tapuları olduğunu bu tapulara her zaman sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Zeynal,”  Bu eserlerimiz geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kuracak ve geleceğe ışık tutuyor. Erzurum’da çok sayıda tarihi eser var. Tarihi eserler sayısında belki Türkiye’de illerden bir tanesidir. Son yıllarda tarihi eserlerimizin onarımı ve tadilat yapılması bizi mutlu ediyor.  Bu tip tarihi eserlerin onarımlarının aratarak devam etmesini istiyoruz. Tarihi eserler bir ülkenin tapularıdır. Tapuların olmasını istiyorsanız tarihi eserlere sahip çıkmalıyız. Biz, geçmişin mirası üzerine geleceği inşa etmek, kökü mazide olan ati idealini yaşatmak gibi bir sorumluluğu taşıyoruz. Tarihi derinliklerinden günümüze gelen bizden sonra gelecek kuşaklara aktaracağımız hikâyelerimizin olması lazım. İşte bu tarihi eserler bize bu hikâyeleri vermektedir. Erzurum kadim olma özelliğini devam ettirecektir. Yeryüzünde bulunan her milletin kendine göre bir tarihi vardır ve o tarih kendilerine göre anlı şanlı kahramanlıklarla doludur. İşte her millet bu tarihini okutur ve bununla övünür. Bizim de bir tarihimiz vardır. Milletlerin tarihi bir süreklilik arz eder. Büyük milletler kendi tarihlerine sahip çıkarlar.” dedi

TARİHİ ESERLERİ KORUMALIYIZ

Tarihi yapıları yaşatmaya devam etmeli ve onların gerekli olan bakımının yapılması sağlanması gerektiğini belirten Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal,  tarihi eserleri koruma konusunda sivil toplum  kuruluşları ile halk iş birliği içinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Zeynal,”Tarihi eserler bizim kültürel değerlerimizden olduğu için bu eserleri korumalı ve değerini bilmeliyiz. Tarihi eserlere zarar vermemeli onları  elimizden geldiğince korumalıyız.  Belediyeler ve orada yaşayan çevre halkı tarihi eserlerin  değerini bilmeli ve bu konuda bilinçli bir vatandaş gibi davranmalı ve tarihi eserlere zarar vermemelidir. Tarihi eserlerin bulunduğu yerler  kirletilmemeli, temiz tutulmalı ve buraya gelen turistlere tarihi eserler hakkında bilgi verilmelidir. Tarihi yapıları yaşatmaya devam etmeli ve onların gerekli olan bakımının yapılması sağlanmalıdır. Tarihi eserler bizim için maddi hem de manevi önem taşıyan, geçmişin bize bıraktıkları mirastır. Bunun için tarihi eserleri korumalıyız. Gelecek nesillerin de geçmişimiz hakkında bilgili olmaları için, kültürel değerlerine sahip çıkmaları ve  tarihi eserleri unutmamak için tarihi eserleri korumalı ve onlara sahip çıkmalıyız Tarihi yapıların onarım ve bakımı genel  hatları bozulmadan restore edilmeye çalışılmalıdır.  Tarihi eserleri koruma konusunda sivil toplum  kuruluşları ile halk iş birliği içinde hareket etmelidir .”