Diş eti hastalığı olan kişilerde koku seviyesi çok yüksek
Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Eminoğlu, Ramazan ayı boyunca ağız ve diş sağlığınız için yapılması gerekenleri anlattı. Oruç sırasında ağızdaki kuruluk nedeniyle güçlü bir koku oluştuğunu ifade eden Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı...
Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Eminoğlu, Ramazan ayı boyunca ağız ve diş sağlığınız için yapılması gerekenleri anlattı.
Oruç sırasında ağızdaki kuruluk nedeniyle güçlü bir koku oluştuğunu ifade eden Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Eminoğlu, diş eti hastalığı olan kişilerde koku seviyesi çok yüksek olduğunu söyledi.Eminoğlu,” Ağız kokusunun ana sebebi yüzde 85-90 oranında ağız bölgesindeki sağlık sorunlardan kaynaklanır. Ağız kokusunun yoğunluğu, beslenme şekli ve ağız kuruluğa bağlı olarak farklılık gösterir. Oruç sırasında ağızdaki kuruluk nedeniyle güçlü bir koku oluşur. Koku esas olarak dil sırtından kaynaklanır. Yüzde 5-10 oranında burun ve sinüslerden, yüzde 3-5 oranında da bademcik sorunlarından kaynaklanır. Diğer sorunlar ise sistemik hastalık kaynaklıdır. Mide ve sindirim sistemi de ağız kokusunda çok önemli bir rol oynar. Proteinlerin parçalanması sırasında amino asitlerin çıkardığı gazlar da ağız kokusunun başlıca sebepleri arasındadır. Dilin yüzeyi üzerine yiyecek ve içeceklerden gelen çok sayıda bakteri yerleşir. Dilin sırt yüzeyi kuruduğunda bakteri popülasyonu artar. Bu da ağızda kokuya yol açar. Dilin alt kısmı dışında ağızdaki diğer uzuvlar da kokuya neden olur. Bunların arasında; dişler, abse, kirli protezler, diş eti iltihapları, yiyecek ve içecek kalıntıları bulunur. Diş eti sağlığını korumak için günlük bakımı çok düzgün yapmak büyük fayda sağlar. Özellikle dişlerin arasındaki alanların temizliği büyük önem taşır. Diş eti hastalığı olan kişilerde koku seviyesi çok yüksektir. Örneğin kükürt gazı ağızda kokuya yol açan gazlar arasındadır. Günde iki kez dili dikkatli bir şekilde temizlemek kokuyu engellemenin en etkili yoludur. Dil raspası kullanarak dilin üzerindeki bakterileri, kalıntıları ve mukusu temizlemek gerekir. Bakterilerin ağıza yayılmasına neden olduğu için diş fırçasıyla dil temizliğinden kaçınılmalıdır. Ramazan boyunca, her zaman yapılması gerektiği gibi kokuyu azaltmak için yapacağınız ilk şey ağız hijyeni sağlamaktır.”