Dernek açmak kolaylaştı
Daha önceleri bazı dernekler iş yapmadığından dolayı kapıları kilitli iken şuan ki derneklere bakıldığında zaman faaliyetler noktasında artış yaşandığını ifade eden Dernekler İl Müdürü İbrahim Şahin, dernek kurmanın çok kolay olduğunu söyledi.
Şahin,” Daha önceleri bazı dernekler iş yapmadığından dolayı kapıları kilitli iken şuan ki derneklere baktığımız zaman faaliyetler noktasında artış yaşanıyor. Bunun nedeni ise hükümetimizin bu konuda derneklere fazla değer vermesinden kaynaklanıyor. Dernek kurmak artık çok kolaylaştı. 7 kişi bir araya gelerek tüzük hazırlayıp, istedikleri faaliyet alanında dernek kurabiliyorlar. Fiil ehliyeti olan herkes dernek kurabiliyor. Dernek kurarken ilk önce 7 kişi bir araya gelecek. Sonra bir yer belirleyeceksiniz. Ve yer belirlendikten sonra bir araya gelen 7 kişi tarafından tüzük hazırlanır. Bunlar kuruluş bildirisini imzalar, tüzükten 2’şer mısra hazırlar ondan sonra biz Erzurum İl Dernek Müdürlüğü olarak bildiriyi inceleriz, onaylarız. Onayladıktan sonra kurucu bildirimizi Sayın Valimize sunarız. Valilik imzasından sonra Derneğimiz kurulmuş sayılır. Çalışma bakımından yardımlaşma dernekleri diğer derneklerden daha aktif olarak çalışıyor. Mesela Ebu İshak Vakfı var. İlim Yayma Cemiyeti var, İmam Hatipleri Derneği var. Bu manada bu derneklerimiz daha aktif olarak Erzurum’da hizmet veriyorlar.” dedi
31 DERNEK BEYANNAME VERMEDİ
Dernekler için beyanname süre sona erdiğini belirten Dernekler İl Müdürü İbrahim Şahin, 31 derneğin beyanname vermediğini dernek başına bin 46TL ceza kesileceğini söyledi.
Şahin,” Dernekler için beyanname süresi sona ererken Erzurum’da beyannamelerini veren 795 resmi beyanname alırken 31 dernek ise beyanname veremedi. Beyanname veremeyen dernekler için bin 46 TL para cezası uygulanacak. Dernek kurmak artık çok kolaylaştı. Kurumumuzda, dernek mevzuatı hakkında vatandaşları bilgilendiren birimlerimiz var. Yasal süreç, bu birimle irtibat içerisinde olunması halinde çok daha kolay işletilir. Çağdaş dünya ile bütünleşmiş güçlü bir sivil toplum oluşumuna katkıda bulunmak. Sivil topluma rehberlik ederek ortak akla ulaşmak, Değişen ve gelişen koşullara uyum sağlayarak, sürekli öğrenen ve paylaşan bir kuruluş haline gelmektir. Vizyonumuz toplumsal örgütlenmeyi destekleyerek katılımcı demokrasinin kökleşmesine, Toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine, katkıda bulunmaktır. Bizim için devletin varlığı esastır. Devlet yoksa devletin olmadığı yerde başka güçler devreye girer öyle ise devlet varsa güven var demektir.”