Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü "sıfır atık projesi" çalışmasını başlattı.

Erzurum Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü “sıfır atık projesi”  çalışmasını başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan‘ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekleriyle sürdürülen “sıfır atık” projesi Erzurum’da başladı.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü olarak sıfır atıkla ilgili çalışmaları hakkında bilgiler veren Çevre Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak,  sıfır atık projesinin Erzurum Ekonomisine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Şenocak, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü olarak sıfır atıkla ilgili çalışmalarımızı bitirdik. İlk önce kendi kurumumuzda sıfır atıkla ilgili çalışma yaptık tamamladık. Bununla ilgili broşürler batırdık. Okullarda eğitimlere başladık. Büyükşehir ve Yakutiye Belediye Başkanımız şirketlerle anlaşmalar tamamladın. Şirketlerle anlaşmaları tamamladılar. Şirketeler aracılığı ile tarafından atıklar toplanıyor. Diğer kurumlarda sıfır atıkla ilgili çalışmalar var.  Sıfır atık israfın önlenmesi,  oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Bireysel veya kurumsal olarak uygulanabilmektedir. Daha geniş kitlelere hitap etmesi, oluşan atık miktarının fazla olması ve yaşam standardı temelinin atılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sıfır atık yaklaşımını öncelikle kendi binasında hayata geçirerek önderlik yapmaktadır.   Kamu kurumlarında uygulanmaya başlanan ve tüm Türkiye’de yaygınlaşması amaçlanan sıfır atık projesinin sadece bir çevre duyarlılığı çalışması olmadığını aynı zamanda insanlığın geleceği adına bir sorumluluk vazifesi olduğunun bilincinde olmak gerekir.    Sıfır Atık projesi ile amaç doğal kaynakları verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak, israfı önlemek, atıkları kaynağında ayrıştırmak, atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamaktır. Kurumlar olarak bizler başarır isek bu Erzurum’da ekonomisine büyük katkı sağlayacak.  “ dedi

SIFIR ATIK’IN AVANTAJLARI

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar ilgili açıklamalarda bulunan Çevre Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkacağını söyledi.

Şenocak,”  Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertaraf hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır. Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar. Verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, israfın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması, çevresel risklerin azalmasının sağlanması, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların duyarlı tüketici duygusuna sahip olmasının sağlanması, ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun çevreci sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.”