Asansör kazalarının başında dikkatsizlik geliyor
Gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılmadığı ve diğer önlemlerin alınmaması da asansör kazalarına neden olmaktadır.
Fren balatalarının kontrol edilmemesi, zamanla bu balataların aşınması gibi faktörler asansör kazalarına sebebiyet verdiğini ifade eden Asansör işletmecisi Yusuf Emre Güney, vatandaşların asansörler binerken kurallara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Güney, ”Asansör kazalarının başında dikkatsiz gerekli önem alınmadığın da ciddi riskler taşıyan bu mekanizmalar günlük hayatta kullanılan başlıca araçlardan biri haline gelmiştir. Durum böyle olunca da bu kadar önemli bir araca gerekli önemi göstermek gerekmektedir. Asansör kazalarının başlıca nedenleri olmaktadır. Bu nedenlerden birisi fren sistemlerinden kaynaklanan sorunlardır. Fren balatalarının kontrol edilmemesi, zamanla bu balataların aşınması gibi faktörler asansör kazalarına sebebiyet verecektir. Bunun için fren sistemleri sürekli kontrol edilip bakımlarının yapılması gerekmektedir. Fren sistemindeki regülatörlerin kontrollerinin özenli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bir diğer kaza ise kabin kata gelmeden kapıların açılması ve asansöre binen kişinin de bunu fark etmeden boşluğa düşmesidir. Bunun için alınacak önlem ise durak kapısına ait kilitlerin kapı kanadına en az 7 mm girmesini sağlamak olacaktır. Bunun yanında da elektrik bağlantıları da kontrol edilmesi gerekmektedir. Asansör kuyusunun güvenli bir şekilde tasarlanması çok önemli olmaktadır. Asansör kuyusunda bulunan yanıcı maddeler asansör için sorun teşkil edebilir. Bunun için asansör kuyusunda asansör için sorun teşkil edici maddelerin olmamasına dikkat edilip gerekli kontroller yapılmalıdır. İnsan asansörleri dışında yük asansörleri için sorun teşkil eden bir diğer etken ise kabine koyulan yüklerin dengesiz bir biçime sahip olmasıdır. Dengesiz bir şekilde koyulan yükler asansörün verimli çalışmasını etkileyerek kazalara sebebiyet verebilir. Bunun için dengeli ve düzgün bir şekilde yükler koyulmalıdır. Kapısız kabin tasarımlarında kabin ile duvar arasına sıkışmalar sonucunda kazalar meydana gelebilir. İnsanların veya hayvanların bu sıkışmaları yaşaması ağır yaralanmalara ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. “ dedi
ASANSÖR MESLEĞİ ZOR MESLEK
Her geçen gün asansör arızaları çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Asansör işletmecisi Yusuf Emre Güney, asansörcülük mesleğinin güzel ve bir o kadar ise zor yanları olduğunu söyledi.
Güney, ”Asansör mesleği güzel bir meslek olduğu gibi zorlukları da vardır. İşimiz ağır biz asansör işletmecileri olarak sigortasız işçi çalıştırmıyoruz. Asansörler tasarımdan imalata, imalattan montaja kadar bakımda her adımda incelenmeli. Her sektörde olduğu gibi asansör sektöründe de kalifiye insan eksikliği hissedilmekte. Sektörde yaşanılan en büyük sorunlardan bir tanesinin asansör bakımları olduğunu görüyorum. Asansör arızalarıyla karşılaşmayı minimuma indirmek için asansör bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Asansörün bazı bölümlerinin sık sık yağlanması gerekir. Bu bakımlar her ay düzenli olarak yapılırsa sorunlar azalmış olur. Unutulmamalıdır ki asansör iki tane halata bağlıdır ve bu halatların kopması takdirde kabin düşecektir. Bu da insanların hayatına mal olabilir.”