Aktarlarda hareketlilik yaşanmaya başladı
Erzurum'da havaların soğumasıyla birlikte aktarlarda da hareketlilik yaşanmaya başladı. Kış aylarına sayılı günlerin kalması ile birlikte soğuyan hava nedeniyle artan hastalıkla mücadelede vatandaşlar çareyi aktarlarda arıyor. Özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi...
Erzurum’da havaların soğumasıyla birlikte aktarlarda da hareketlilik yaşanmaya başladı.
Kış aylarına sayılı günlerin kalması ile birlikte soğuyan hava nedeniyle artan hastalıkla mücadelede vatandaşlar çareyi aktarlarda arıyor.
Özellikle kışın soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklara bitkisel çözümler arayan vatandaşlar ıhlamur, zencefil, zerdeçal, havlıcan,
hatmi çiçeği, tarçın, narçiçeği, ada çayını en çok tercih ediyor. Havaların soğuması ile birlikte mevsim değişikliğine bağlı hastalıklar baş gösterirken, vatandaşlar da bu durumu doğal yolla atlatabilmek için aktarlarda yoğunluk oluşturuyor. Kimi vatandaş bu durumu hastanelerde uygulanan tedavi yöntemi ile giderirken, bazı vatandaşlarda doğal yollarla hastalıkları atlatmak istiyor. Önümüzdeki günlerde bu yoğunluğun artması beklenirken, gribal enfeksiyon hastalıkları yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı.
Mevsim geçişlerinde satılan bitkiler hakkında bilgiler veren aktarcı Bünyamin Güllüce, işlerinde yavaş yavaş bir hareketlilik yaşanmaya başlandığını söyledi.
Güllüce,” Havaların soğuması ile birlikte insanların vücut direnci ortama uygunluk sağlayamıyor ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu dönemlerde vatandaşlarımız antibiyotik ilaçlara ihtiyaç duyduğu gibi, doğal ürünlere de ihtiyaç duyabiliyor. Ihlamur, zencefil, zerdeçal, havlıcan, hatmi çiçeği, tarçın, nar çiçeği ve ada çayı gibi daha birçok bitkiye başvuruyor insanlarımız. Şu an işlerimizde yavaş yavaş bir hareketlilik yaşanmaya başlandı. Mevsimsel geçişler, insanların savunma sistemlerinin en düşük olduğu zamandır. Özellikle gündüz ve gece sıcaklık farkının fazla olması ve insanların hala yazlık kıyafetler giymeye devam etmesi nedeniyle hastalıkların daha sık görüldüğü mevsimdir. Bu yüzden de halsizlik, kırgınlık, yorgunluk ve uyku problemleri ortaya çıkar. Bütün bunlar sularımızın kaynatılarak içilmediğinden kaynaklanıyor. Özellikle grip, nezle ve buna bağlı soğuk algınlığı ve ishale sebebiyet veriyor. Bizim için sezon açıldı diyebiliriz. Havaların soğuması ile birlikte başta ıhlamur olmak üzere kış çaylarına ilgi arttı. Özellikle yaşlıların kış çaylarına ilgisi oldukça fazla. Yaşlılar daha çok doktoru ikinci planda bırakarak, bitkisel ürünler ile sağlıklı kalmanın yollarını arıyor. Ancak bunun yanı sıra önceki yıllara göre gençler de bitkisel ürünlere önem vermeye başladı . Bu mevsimde en çok ıhlamur, adaçayı, papatya çayları ön plana çıkıyor. Bu mevsimde en çok soğuk algınlığına karşı ürünler tercih ediliyor. Ayrıca bala karıştırmak için satılan zencefil tozu da en çok sattığımız ürünler arasında yer alıyor. Balgam söktürücü ve öksürük kesici özellik taşıyor. Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken en önemli konu ise, aldığı ürünün bakanlık onayı olması gerektiğidir. Bilindiği gibi satılan her ürün, doğal ya da sağlıklı diye anlam taşımamaktadır.”