2018 yılı için toplamda 3bin dekarlık ÇATAK uygulama alanı tahsis edildi

Tarım ve Orman Bakanlığınca 2006 yılından itibaren yürütülmekte olan  “Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması” programına Erzurum İli Bakanlar Kurulu Kararı ile dahil edilerek 2018 yılı için toplamda 3bin dekarlık ÇATAK uygulama alanı tahsis edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerince çalışmalara başlatıldığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, uygulamaların yapılacağı alanlar belirlendiğini söyledi.

Akar,” Toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacıyla Bakanlığımızca 2006 yılından itibaren yürütülmekte olan  “Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması” Programına Erzurum İli 2017/10584 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile dahil edilmiş ve 2018 yılı için toplamda 3000 dekarlık ÇATAK uygulama alanı ilimize tahsis edilmiştir. İl ve İlçe Müdürlüklerimizce çalışmalara başlanmış, İl ÇATAK Uygulama Komisyonu ile İlçe ÇATAK Uygulama Birimleri oluşturulmuş ve uygulamaların yapılacağı alanlar belirlenmiştir. Bu kapsamda ilimizde ÇATAK uygulamaların yapılacağı hassas alanlar; Aşkale ilçesi  Çiftlik, Çatören, Taşlıçayır ve Yeniköy, Aziziye ilçesi  Ahırcık, Başkent, Başovacık, Bingöze, Kabaktepe, Kuzuluk ve Sırlı , İspir ilçesi “Koç, Numanpaşa, Öztoprak, Tekpınar ve Tepecik”, Pasinler ilçesi  Aşıtlar, Çöğender, Esendere, Kasımpaşa, Kevenlik, Taşkaynak ve Yiğittaşı  ve Tortum ilçesi “Akbaba, Meydanlar, Şenyurt Şeyh Efendi, Taşbaşı, Taşoluk, Yağcılar ve Yumaklı   mahalleleri olarak belirlenerek mahallinde ilan edilmiş ve ÇATAK Programı hakkında İlçe ÇATAK Uygulama Birimleri teknik personeli tarafından eğitim çalışmaları düzenlenerek çiftçilerimiz bilgilendirilmiştir. ÇATAK Programını Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesi, hassas alan olarak belirlenen alanlarda, ilk defa uygulanmak şartıyla üç ayrı kategoride belirlenen tedbirlerin üreticiler tarafından 3 yıl uygulanması koşulu ile gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda; birinci kategoride; minimum- sıfır toprak işlemeli tarım yapan üreticilerimize dekar başına 45 TL, ikinci kategoride; toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi çerçevesinde tarımsal faaliyet yapan üreticilerimize dekar başına 60 TL, üçüncü kategoride; çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarla tarımsal faaliyette bulunan üreticilerimize ise dekar başına 135 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. ÇATAK Uygulama Birimlerince yapılacak olan alan kontrolleri için saha çalışmalara hız verilmiştir.” dedi.