Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerden korunmak için köylerde bulunan ahırları ve büyükbaş hayvanları ilaçlama çalışması başlattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar ile bu yıl 238 bin büyükbaş ve 150 bin küçükbaş hayvan zehirli kenelere karşı ilaçlandı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan zehirli kenelere karşı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ilaçlama çalışmalarının yapıldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, geçmiş yıllarda kene yaz aylarında korkulu rüya iken artık Erzurum genelinde yapılan çalışmalar sayesinde bu hastalığın korkulu durumda değil kontrol altında olduğunu söyledi.
Ceylan,” Geçmiş yıllarda kene yaz aylarında korkulu rüyamız idi artık ilimiz genelinde yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bu hastalık korkulu durumda değil kontrolümüz altında görülmektedir. Ancak keneler meralarda, otlaklarda ve yaylarda bulunduğu için vatandaşlarımızın kene konusunda dikkatli olması çok önemlidir. Kene ısırmasına karşı mutlaka kontrol etmemiz gerekir. Yine en önemli unsur kenelerin bulunduğu ortamlarda büyük ve küçükbaş hayvanlardır. Sağlık Bakanlığımızın ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığımızın çalışması sonucunda Kırım Kongo kanamalı hastalığını önlemek için hayvanları kenelerden koruyan ilaçlar temin ettik. Risk bölgesi olan özellikle Çoruh vadisi ve yakın bölgelerdeki ilçelerimizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızı ilaçlama uygulaması ile kenelerden korumuş oluyoruz. Bu koruma sayesinde ise insanlara geçişini önlemiş oluyoruz. Son yıllardan bu çalışmalardan sonra kırım Kongo hastalığında azalma olduğunu görüyoruz. Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı taşıyan ilçelerimizdeki 238 bin büyükbaş hayvanımızı ilaçladık. Yine 150 bin küçükbaş hayvanımızı ilaçladık. Yıllar itibariyle yapılan ilaçlı mücadele yanında çiftçilerimizin ve vatandaşların konu hakkında bilgi sahibi olması ve tedbirli davranmaları için yoğun eğitim programları başlatılmış özellikle Halk Sağlığı müdürlüğüyle birlikte ortak programlar düzenlenmiştir. Çiftçilere köylerde ve üretim alanlarında eğitim verildiği gibi şehir yaşamında bulunan vatandaşlara da sempozyum ve panellerle bilgi aktarımı yapılmış, riskli dönem içerisinde farkındalık oluşturmak için Kırım Kongo Kanamalı ateşli hastalığı hep gündemde tutulmaya çalışılmıştır. Ayrıca broşür ve afiş gibi görsel materyallerle birlikte basınla işbirliği yapılarak gerek görsel gerek yazılı olarak zaman zaman bu hastalıkla ilgili bilgiler vatandaşlarla paylaşılmıştır.”
YORUMLAR